Restaurant Syttendes anstrengelser blev i september 2021 belønnet med en michelinstjerne for den høje gastronomiske kvalitet og blot en måned senere med to cirkler i 360° Eat Guide for bæredygtighedsindsatsen. Priserne beviser, at det er muligt at drive en succesfuld virksomhed, samtidig med at man tager hensyn til miljøet og det lokale samfund.
360° Eat Guide er en restaurantguide, der vurderer restaurantens gastronomi og initiativer for skabe en bæredygtig restaurant. Guiden giver op til tre grønne cirkler ud fra, hvor bæredygtig restauranten er.
”Det, at vi har fået 2 cirkler, afspejler den rejse, vi er på, hvor vores vigtigste mål selvfølgelig er at have glade gæster, men dernæst også at sørge for, at vi er så bæredygtige som overhovedet muligt. For os betyder det, at vi bruger lokale råvarer, og at vi bruger råvarer, som er i sæson”, siger Peter Rødsgaard.
På Syttende er det vigtigt at have de rigtige leverandører, og restauranten har nøje udvalgt omkring 30 lokale leverandører, der leverer alt fra stort til småt. Dette betyder, at de får lige præcis de råvarer, de kan stå inde for, men det betyder også, at der er en vis sårbarhed indbygget. For eksempel er det kun Kurt, der leverer vagtelæg fra sine 12 vagtler, men de er til gængæld de helt rigtige vagtelæg. Er uheldet ude, og leverandøren svigter, er der ikke noget ’quick fix’, og det er prisen for at opretholde niveauet, som Syttende har lagt, fortæller køkkenchefen. Heldigvis er potentialet for lokale råvarer stort i Sønderborg.
”Potentialet er enormt for at finde lokale råvarer i Sønderborg og vi bør alle gøre langt mere i at spise lokalt og sæsonbetonede måltider. For os er lokalt lig med kvalitet. Vejen fra jord til bord er så utrolig kort – råvarerne er sprudlende og propfyldt med smage, energi og står knivskarp. Jo friskere råvare, jo mere smag og jo højere kvalitet,” forklarer Peter Rødsgaard.