Firmaet Eegholm producerer eltavler med fokus på at reducere spild af materialer gennem digitalisering. Med deres nye teknologi SMART Production bliver produktionen mere bæredygtig – og det kommer kunderne til gavn.
Opmærksomheden på klima og bæredygtighed er støt stigende. Det mærker de også hos virksomheden Eegholm Group fra Sønderborg, der producerer eltavler og andre el-tekniske løsninger.
”Vi har kunnet mærke det inden for de sidste par måneder. Vi får mange henvendelser, hvor kunder spørger, om vi kan levere eltavler, der reducerer materialespild. Det er noget, vi har et øget fokus på, da det gør eltavlerne mindre miljøbelastende”, siger Erling Refsgaard, der er Head of Department, Switchboards & Process Automation, i Eegholm.
Eegholm, der i 2024 kan fejre 100 års fødselsdag, arbejder også løbende på at hjælpe deres kunder med at kunne levere produkter og løsninger, der er mere energieffektive og bæredygtige. Det kan være alt fra optimering i produktionsprocessen til indkøb af komponenter i nærområdet og fokus på transporten.
Fordele ved SMART Production
For at gøre deres produktion af eltavler mere effektiv og bæredygtig for deres kunder har Eegholm opfundet det, de kalder SMART Production.
Tidligere har det været en proces, der har krævet faglært arbejdskraft, at få skabt en ønsket eltavle ud fra forskellige data som tegninger og Excel-ark, men den nye måde at producere eltavler har gjort processen mere enkel for kunderne og samtidig gjort det muligt for Eegholm at bruge ufaglært arbejdskraft.
”Nu kan kunderne sende os deres data, som vi putter ind i vores smart setup, og så bliver det til en produktionsvejledning, som ufaglærte kan producere eltavler udfra”, fortæller Erling Refsgaard.
”Nu kan kunderne sende os deres data, som vi putter ind i vores smart setup, og så bliver det til en produktionsvejledning, som ufaglærte kan producere eltavler udfra”.
Erling Refsgaard
-
Head of Department, Switchboards & Process Automation
Med SMART Production er det let for kunderne at forholde sig til, hvilke tavler de kan forvente at få allerede før produktionsstart. Ligesom det bliver nemmere at vedligeholde eltavlerne og forlænge levetiden på dem.
Skal eltavlerne på et tidspunkt udvides med nye komponenter, så kan kunderne via en digital tvilling afgøre, om udvidelsen er mulig. Den giver nøjagtige mål og andre relevante informationer, og kunderne kan dermed være sikre på at få de nødvendige og tilpassede materialer. Den digitale version gør det også lettere for en montør at udføre sit arbejde.
Sparer ledninger og optimerer arbejdsgangen
SMART Production har også den fordel, at det gør forbruget af materialer til eltavlerne mindre. Da den digitale tvilling giver meget præcise informationer, betyder det, at Eegholm for eksempel oplever, at deres forbrug af ledninger er faldet betydeligt.
”Tidligere tog vi op til 50-60 cm mere af en ledning for at være sikre på, at det var langt nok. Men med SMART Production bliver det målt nøjagtigt op, så vi kun bruger den mængde ledning, der skal til. På den måde sparer vi faktisk rigtig mange kilometer ledning per år. Det samme gælder DIN-skinner og ledningskanaler, som vi kan reducere spildet af. Det er godt for miljøet, ligesom det selvfølgelig også er godt for vores og kundernes pengepung”, siger Erling Refsgaard.
SMART Production har også gjort det væsentlig nemmere for de ansatte på Eegholms produktionsvirksomhed i Polen at samle eltavlerne. Nu får de trin for trin vist på en skærm, hvad de skal gøre.
Da det kan være svært at finde elektrikere til at udføre arbejdet, gør den nye metode det også nemmere for ansatte uden en relevant uddannelse at løse opgaven.
Har fokus på FN’s verdensmål
Eegholm holder hele tiden øje med, hvilke ønsker og behov deres kunder har, så de kan udvikle deres produkter ud fra det. Deres fokus lige nu er på energibesparelse og bæredygtighed.
Det er en af grundene til, at de har integreret FN’s verdensmål i deres virksomhed. Udover at sikre sundhed og trivsel på arbejdspladsen – jævnfør verdensmål 3 – så er de især optagede af verdensmål 12 og 13, der har med deres produktion at gøre.
I 2020 købte virksomheden Automatic Syd, der også producerer eltavler. De blev dermed en del af Eegholm Group, som også består af Eegholm Polska i Polen, hvor eltavlerne bliver lavet. Automatic Syd er siden flyttet fra Broager til Sønderborg som et led i Eegholms fokus på verdensmålene. Flytningen sparer dem for meget kørsel.
”Vi er ved at finde ud af, hvad vi vil implementere. Det kan være alt fra, at vi sørger for at mindske vores transport, til at vi undersøger, hvordan vi emballerer vores eltavler. Lige nu er vi ved at kigge på noget plast, der kan strækkes, så vi bruger endnu mindre”, forklarer Ulla Damhøj, der er Marketing og Sustainability Manager i Eegholm, og uddyber:
”Derudover kigger vi vores leverandører efter i sømmene og sørger for, at de lever op til de krav, som vi har. Det er for eksempel, at de ikke bruger børnearbejde, og at de sørger for at bruge energirigtige løsninger. Så vi kigger på mange forskellige ting og ser, hvor vi bedst kan reducere vores CO2-udledning”.
SDU Campus Sønderborg skabte rammerne for dette års Case Competition. I tre døgn dystede 80 universitetsstuderende i løsninger på komplekse problemstillinger med stor bevågenhed fra lokalområdets virksomheder.
Alssundgymnasiet i Sønderborg er blandt landets stærkeste inden for science- og idrætsfaget. Dette samt en elevtrivsel helt i top og en ambitiøs grøn profil er nogle af årsagerne til, at gymnasiet er i høj kurs, når kommunens unge skal vælge ungdomsuddannelse.
Danfoss og Brugsforeningen for Als og Sundeved har sammen skabt et banebrydende supermarked, der med optimering og genbrug af energi udleder halvt så meget CO2, som et traditionelt supermarked. Tanken er, at det skal være et udstillingsvindue, der skal inspirere til grønnere supermarkeder globalt.