I Sønderborg har vi en stærk vision om en grøn fremtid og at være CO2-neutral i 2029. Det er ikke bare snak. Der er allerede en masse handling bag, hvor både borgere, kommune og erhvervsliv bidrager og spiller med.

Grøntliv

Det er ikke kun indenfor kultur, gastronomi og uddannelse, Sønderborg har været i rivende udvikling de seneste år. Også indenfor bæredygtighed og grønne løsninger til en klimavenlig fremtid har Sønderborg fart på, og i en fælles vision med navnet ProjectZero. Vores grønne fokus og handlekraft løber som en nerve i vores lokalsamfund. Lige fra dagtilbud, gennem folkeskolen til vores erhvervs-, ungdoms- og videregående uddannelser og derfra videre gennem beskæftigelsen og sågar til livet som pensionist.

 

Grøn omstilling – en levende del af studielivet

Børnene lærer gennem leg, hvordan affald kan blive til ressourcer. Og skolebørnene lærer, hvordan man kan gøre en positiv forskel ved at reducere energiforbruget, og om hvilke løsninger og kilder, der kan skabe C02-neutral energi. Virksomheder åbner dørene, så skolebørn kan prøve løsninger og håndværk af i den virkelige verden, så de bliver støttet i at følge deres nysgerrighed og interesse til rette uddannelsesvej.

 

Vores grønne fokus og handlekraft løber som en nerve i vores lokalsamfund. Lige fra dagtilbud, gennem folkeskolen til vores erhvervs-, ungdoms- og videregående uddannelser og derfra videre gennem beskæftigelsen og sågar til livet som pensionist.

Sønderborg har desuden position som universitetsby, hvor Syddansk Universitet i Alsion med sine kæmpe glaspartier, udsigt over Alssund og beliggenhed få meter fra vandkanten må være Danmarks smukkeste og bedst beliggende universitet. Det er også det mest internationale med en belægning på 60% internationale studerende fra både Europa og den øvrige verden. Det giver ikke kun en spændende campus med internationalt miljø, men også en levende by, hvor der tales over 150 forskellige sprog, og som byder på internationale muligheder som tyske børnehaver og skoler såvel som engelsksprogede uddannelser fra grundskolen til universitetet.

Universitetet uddanner til den grønne omstilling og udvikler de kompetencer, vores virksomheder har behov for. Faktisk er SDU i Sønderborg det eneste sted i Danmark, man kan blive diplom- eller civilingeniør i mekatronik, der som fag rummer udvikling af intelligente produkter, der integrerer mekanik, elektronik og software.

 

Et stærkt grønt erhvervsliv

Også vores stærke erhvervsliv i Sønderborg har blikket og produktionen rettet mod fremtiden. Her arbejder omkring 60% af industrien og op mod 6000 medarbejdere med at udvikle og producere grønne løsninger og produkter. Derfor er det i høj grad lokaludviklet- og produceret teknologi, der skal få Sønderborg i mål med CO2-nullet i 2029. Opskriften, vi arbejder efter, er simpel: Reducer energi, genbrug energi, producer og brug grøn energi.

 

Her arbejder omkring 60% af industrien og op mod 6000 medarbejdere med at udvikle og producere grønne løsninger og produkter. Derfor er det i høj grad lokaludviklet- og produceret teknologi, der skal få Sønderborg i mål med CO2-nullet i 2029.

Hele energisystemet skal kobles sammen, så vi undgår spild og kan genbruge den brugte energi såvel som bruge af de energikilder, der er grønnest og billigst på det givne tidspunkt afhængig af vind, sol og årets høst. Vi laver hav-vindmøllepark, PtX anlæg, biogasanlæg og arbejder i stor stil med at udnytte overskudsvarme fra industrien til at opfylde eget varmebehov og som varme i fjernvarmenettet. Alt det kan du læse mere om i vores ”GRØNTLIV” univers, hvor du kommer tæt på vores grønne virksomheder, skoler, visioner og Masterplan. Og du kan være med.