Eneste sted i Sønderjylland elever kan få idræt som studieretning
AGS har fået en særlig tilladelse af Undervisningsministeriet til at udbyde en studieretning med idræt. Den særtilladelse er givet, fordi skolen i en årrække har opbygget et særligt attraktivt idrætsmiljø, og derfor tilbydes idræt nu som 3-årigt studieretningsfag på AGS.
Uanset elevernes eget ambitionsniveau så har de gode betingelser for at dyrke den idræt, de gerne vil. Eleverne har fri adgang til to store haller og et nyrenoveret fitnesscenter, som er meget populært blandt eleverne i fritiden. Gymnasiet råder desuden over et stort udeareal svarende til tre fodboldbaner, som blandt andet benyttes til beachvolley, basket, fodbold, flagfootball, ultimate og andre idrætsgrene.
For elitesportsudøvere eller Team Danmark-elever tilpasses skemaet for den enkelte på AGS, så eleven får ro til at passe sin sport, fortæller elev Mathias Rask Junker, der er eliteklatrer. Sammen med de andre idrætselever har han mulighed for yderligere morgentræning under Sønderborg Talent Akademi, som blandt andet foregår på Idrætshøjskolen Sønderborg.
”AGS giver mig med den ordning mulighed for en bedre sammenhæng i hverdagen som Team Danmark-elev. Jeg oplever, at den giver mig mere ro og tryghed i en hverdag, der kan være meget travl”, fortæller Mathias Rask Junker.
Han og andre særligt ambitiøse elever har mulighed for at blive tilknyttet en særlig Team Danmark-studievejleder, der hjælper eleven med at skabe overblik over hverdagen som både studerende og seriøs sportsudøver.
Eleverne kan bo på skolens kollegium
Unge fra andre kommuner i landet, der også ønsker at tilbringe sin gymnasietid med fokus på højniveau idræt eller science på AGS, har fra sommeren 2026 mulighed for at få tilbudt et værelse på AGS College, som er et kollegium med 40 værelser og store fællesrum. Det bliver bygget i tilknytning til gymnasiets eksisterende bygninger med fokus på at skabe samme lyse og moderne rammer som i de øvrige bygninger, fortæller rektor Jeppe Kragelund. Samtidig bliver kollegiet en del af ProjectZero samarbejdet, hvor grønne projekter med lokale energioptimerende løsninger fungerer som showcase for erhvervsgæster fra hele verden.
”Vi tænker, at det kommer til at være interessant for de studerende, der bor der, at energiforbruget bliver kortlagt til brugbar feedback til virksomhederne bag el-, vand- og varmeinstallationerne. Man kunne forestille sig, at de har lyst til at lave interne konkurrencer om bedste forbrugsvaner”, siger han.
På gymnasiet arbejdes der med forskellige tiltag for at tiltrække unge til de nye kollegieværelser. Skolens køkken vil danne det kulinariske omdrejningspunkt for de logerende, hvis ikke de selv ønsker at lave mad i kollegiets fælleskøkken. Gymnasiet rækker ud til efterskoleeleverne i lokalområdet og inspirerer dem til at forlænge efterskolelivet med indflytning i AGS College, fortæller Jaqueline Stenger, der leder college-projektet for AGS.
”Det vil kun være naturligt at besøge de lokale efterskoler for at øge opmærksomheden på vores nye bo-enheder. Efterskoleelever har opnået en vis form for selvstændighed, de gerne vil videreføre i en alderstilsvarende adfærdsramme. Samtidig vil vi hverve unge fra Nordtyskland, der med stadig større interesse søger mod Danmark i jagten på uddannelse”, siger Jaqueline Stenger.
Det er skolens håb, at elever udefra, der bor på kollegiet og tager deres ungdomsuddannelse på AGS, får øjnene op for Sønderborgs gode muligheder for videreuddannelse – særligt inden for den grønne industri – og derved på længere sigt kan blive et aktiv for det lokale erhvervsliv.