Sønderborg er Danmarks 16. største kommune og ”hovedstaden” i Sønderjylland. Her bor omkring 75.000 mennesker – men der er plads til flere, der gerne vil et sted, hvor man er tæt på naturen, hinanden og resten af verden.

Familieliv

De senere år har Sønderborg gennemgået en rivende udvikling fra at være en soveby i provinsen til at være en ambitiøs, levende kommune, et attraktivt ferie- og konferencested og en internationalt anerkendt udviklingshub inden for den grønne omstilling. Altså et dejligt sted at bo, arbejde og studere. For i Sønderborg er du tæt på alt. Det tager kun 35 minutter at flyve til København og halvanden time at køre til Hamburg. For vi ligger på grænsen af Europa, hvilket giver en særlig international stemning i Sønderborg. Her tales 150 forskellige sprog – vi har tyske børnehaver og skoler, og engelsksprogede uddannelser fra grundskolen til universitetet. Sønderborg International School har f.eks. både børnehave og klasse- trin fra 1 til 11. skoleår. Og skal du læse videre, så er Sønderborg blandt de kun 10 universitetsbyer i Danmark – og et af landets mest internationale campus.

 

Her får du det hele

Sønderborg Kommune strækker sig over hele Als og hen over Sundeved på Jyllandssiden. Så næsten ligegyldigt, hvor du bor, er du tæt på vandet – men også på skov og åbne vidder. Du er også hele tiden tæt på den gode oplevelse, for i Sønderborg kan du se både sommerrevy og symfoniorkester, lokale bands og internationale superstjerner. Vi spiser godt på både cafeer og gourmetrestauranter, og børnene har altid noget at tage sig til – for vi har både naturlegeplads og oplevelsespark. Og så danner de mange hundrede frivillige foreninger og sportsklubber basis for et aktivt fritidsliv på alle niveauer indenfor alt fra ballet til boldspil.

Der er virkelig mange skønne steder i Danmark; alligevel er vi ret sikre på, at det, vi kan tilbyde, er noget ganske særligt – for her kombinerer vi et internationalt orienteret erhvervsliv og -studiemiljø med et aktivt by- og kulturliv, let adgang til andre storbyer og storslået natur. På den måde er Sønderborg både global og lokal. Måske fordi vi bygger fremtiden på den historie, der har formet os her i grænselandet i århundreder, hvor vi har været centrum for såvel konflikt som udvikling og har måttet lære at samarbejde på tværs af grænser, kulturer og skel.

 

Sønderborgområdet er måske større, end du tror. Vi er 74.800 i Sønderborg Kommune, 700.000 i regionen Sønderjylland-Schleswig og 4 millioner i det dansk-tyske grænseland.

Vi gør det, vi siger, i Sønderborg

I Sønderborg har der aldrig været langt fra idé til handling, og vi står sammen om at skabe forandring. Det er derfor, vi i dag blandt meget andet har motorvej, universitet, luksushotel, multikulturhus og en havnefront tegnet af en verdensberømt arkitekt. Og så er der ved at blive bygget et stort, nytænkende ferieresort på Nordals. Når den slags kan lykkes, skyldes det, at nogle af Danmarks største globale industrikoncerner ligger i Sønderborg. Og sammen med kommunen og de øvrige lokale aktører tager de ansvar for at udvikle området i et unikt og tæt samarbejde. Det er derfor, vi har sådan et spændstigt kulturliv. Det er også det, der har gjort, at vi har kunnet tiltrække endog meget store events såsom Tour de France, Royal Run og den internationale IEA-konference til Sønderborg.

 

Vi er ambitiøse omkring bæredygtighed

Det er også den lokale handlekraft, der har sikret, at Sønderborg er tæt på 0 i CO2 udledning. Ambitionen er at nå målet i 2029, og vi er godt på vej. For i Sønderborg har vi det privat/offentlige samarbejde ProjectZero, som sikrer, at vi fastholder fokus på at få gjort hele forsyningskæden grøn, og som den første danske kommune er Sønderborg blevet optaget i UNESCO-netværket Sustainable Learning Cities. Men vi gør det ikke kun for eller hos os selv – vores ambition er også at være en foregangskommune, at udbrede vores viden og bidrage til den grønne omstilling generelt. Ca. 60 % af industrien – eller næsten 6000 arbejdspladser beskæftiger sig med grønne løsninger her i kommunen, og Danmarks miljøteknologiklynge CLEAN har hovedsæde i Sønderborg.

Så kom lidt tættere på – vi glæder os til at møde dig i Sønderborg.