Det var byens internationale og pulserende campusliv, der tiltrak litauiske Arnas Servas under et udvekslingsbesøg i Sønderborg. Det er nu to et halvt år siden, og i dag er han i gang med femte semester på Mechatronics-uddannelsen på SDU. Hans store ønske er en karriere hos en af Sønderborgs toneangivende virksomheder, når han er færdiguddannet ingeniør.

Studieliv

Arnas Serva tøvede ikke, da han fik muligheden for at komme på udveksling og opleve studielivet i Sønderborg. Han vidste godt, at Danmark er et særligt attraktivt land at studere og arbejde i. Noget tid forinden havde han nemlig googlet ”gennemsnitlig løn i EU”, og siden har Danmark stået højt på hans ønskeliste over uddannelsesland.

”At lave den googlesøgning er måske mit livs bedste beslutning, fordi den har ført mig til Sønderborg. England var også interessant, men landet var på daværende tidspunkt på vej ud af EU, så Danmark stod som det mest attraktive valg”, fortæller Arnas Serva.

21-årige Arnas Serva er født i Telšiai og har gennem hele sin skoletid været en mønsterelev. Siden han var barn, har han været medlem af et nationalt akademi for særligt begavede studerende. Et medlemskab, der skulle vise sig at åbne døre til muligheder af international skala, og en af de døre førte til Sønderborg. Det var gennem akademiet han i 2018 fik mulighed for at ansøge om et udvekslingsbesøg i Sønderborg, som var arrangeret af Nordborg Rotary Klub. En virkelig fin oplevelse med et imponerende værtsskab af arrangørene, fortæller han.

”I løbet af 10 dage på Als fik vi set stort set alt, der syntes at have betydning for kommunen. Vi besøgte blandt andet Multikulturhuset og SDU Sønderborg, hvor vi fik oplæg fra studerende. Vi havde endda også møde med borgmesteren. Vi fik et indtryk af en by med et meget stærkt samarbejde og fællesskab”, fortæller Arnas Serva.

”I løbet af 10 dage på Als fik vi set stort set alt, der syntes at have betydning for kommunen. Vi fik et indtryk af en by med et meget stærkt samarbejde og fællesskab”
arnas serva, studerende på sdu

Det var dog det internationale campusmiljø på SDU, der gjorde størst indtryk på den unge litauer. Han oplevede det multikulturelle miljø som både trygt og fascinerende, og han kunne se sig selv trives på et universitet og i en by med folk fra mange forskellige lande og kulturer. Han var på daværende tidspunkt ved at færdiggøre sin ungdomsuddannelse i hjembyen og havde store ambitioner for sin fremtid. I Sønderborg så han, hvordan de ambitioner kunne indfries med en ingeniøruddannelse fra SDU og en karriere i en af Sønderborgs globale virksomheder, der lavede grøn teknologi i verdensklasse.

”Universitetet i Sønderborg har omkring 70 forskellige nationaliteter, hvilket tiltrak mig meget. Desuden har Sønderborg den fordel, at universitetet her er det eneste i Danmark, der tilbyder Mechatronics-uddannelsen, som er helt særlig indenfor ingeniørfeltet. Faktisk anbefalede min studievejleder også Sønderborg over DTU i København i sin tid, fordi her er langt billigere at bo”, fortæller han.

 

Travlt fritids- og studieliv

Arnas Serva har nu boet i Sønderborg i to et halvt år. Tilværelsen og studielivet her har til fulde levet op til hans forventninger, og han nyder sin 54 kvm to-værelses lejlighed i Humlehøj-kollegiet, hvor han bor sammen med sin gode ven og studiekammerat, Marcel, der kommer fra Polen. Hans transportmiddel er et el-løbehjul, som på kort tid bringer ham til universitetet, bymidten med caféer, til karatetrænning eller ud i Sønderskoven med kammeratasken over skulderen. Med stor interesse i at fotografere, er han også her glad for, at han er landet i Sønderborg. Her løber han nemlig aldrig løber tør for spændende og smukke motiver. Størstedelen af ugens frie timer bruger han dog i klubben Ashihara Karate Sønderborg. Her træner han op mod seks gange om ugen med målet om at opnå det sorte bælte.

På Mechatronics-studiet er Arnas Serva er i denne tid i gang med et gruppeprojekt sammen med otte medstuderende. De arbejder på at nedbringe størrelsen på et mobilt solcellepanel, så det kan pakkes med på eksempelvis hiking-ture og skabe nok energi til en internetrouter, forklarer han.

”Det er et super spændende projekt, hvor jeg mest af alt står for udvikling af motoren, så panelet flytter sig efter solens stråler. Når jeg har afleveret og forsvaret mit projekt på sjette semester, har jeg tænkt mig at fortsætte på kandidatuddannelsen”, fortæller han.

"Når jeg har afleveret og forsvaret mit projekt på sjette semester, har jeg tænkt mig at fortsætte på kandidatuddannelsen"
arnas serva, studerende på sdu

Med en særlige interesse for varme- og kølesystemer føler Arnas Serva, at han er landet det helt rigtige sted. Hans store ønske for fremtiden efter endt uddannelse er en karriere hos enten Danfoss eller Bitzer i Sønderborg.