Byen er klædt i gult, og dialekten er Synnejysk, når målstregen passeres, og der skal råbes hurra den 3. juli. Sønderborg er nemlig målby, når rytterne i verdens største og mest prestigefyldte cykelløb skal køre igennem centrum af Sønderborg i 3.etape af Tour de France. 

Kulturliv

Forud for folkefesten langs ruten har ligget flere års tilrettelæggelse. Arbejdet begyndte allerede i 2019, da det blev besluttet, at Tour de France-rytterne skulle køre 3. etape fra Vejle til Sønderborg i 2021, men på grund af Covid-19 blev Tour de France i 2021 aflyst og udskudt til 2022. Nu kommer de 22 cykelhold med de i alt 176 ryttere endelig – men ikke uden kolossalt meget planlægning og arbejde for Sønderborg kommune.

”Vi har selvfølgelig brugt vores erfaringer fra tidligere store events, for eksempel Spejderlejr, Royal Run og PostNord Danmark Rundt, men Tour de France er en meget større begivenhed, og det har krævet et virkeligt stort logistisk overblik at planlægge for eksempel områder for publikum, opsætning af hegn, affaldshåndtering og mange andre ting”, fortæller Bente Blenstrup, projektleder for Tour de France og afdelingsleder, Stab og Udvikling, Sønderborg kommune.

Undervejs på ruten i Sønderborg er der fanzoner med storskærme, madboder, underholdning og selvfølgelig toiletter. Ingen ved, hvor mange der kommer til Sønderborg, men kommunen har regnet med 75.000 mennesker for dog at have et tal at arbejde ud fra, når der skal sættes afspærringer op, bestilles toiletter og alt det andet, der er nødvendigt til en så stor begivenhed.

100 dages tour-fest

Der er lagt op til stor folkefejring den 3. juli, men allerede 23. marts 2022 skød Sønderborg festlighederne i gang med 100-dages programmet. Her har kulturliv, erhvervsliv og foreninger kunnet byde ind med arrangementer relateret til Tour de France. På arrangement-listen er blandt andet en udstilling med racercykler helt tilbage fra 1800-tallet, kunstudstillinger, der fortolker Tour de France, cykelture, franske smagsoplevelser og meget andet. Læs mere om 100-dage programmet her.

”Der er en stor værdi i den lokale stolthed, som er med til at give positiv omtale af Sønderborg-området. Vi skaber en gul folkefest i hele Sønderborg Kommune med rigtig mange foreninger, frivillige, forretninger og virksomheder, der er del af Tour de France-festen. Jeg er glad for, at vi på den måde sætter Sønderborg på tour-landkortet, og giver borgere og turister en god tour-oplevelse i Sønderborg Kommune. Samtidig får vi vist, at når vi løfter i flok, så kan vi løfte stort set alle begivenheder, og det bliver der lagt mærke til”, siger borgmester Erik Lauritzen, Sønderborg Kommune.

Omtrent 450 frivillige har meldt sig som hjælpere til Tour de France, hvor der er brug for mange hænder både før og under løbet.

”Vi har oplevet en overvældende lokal opbakning både med 100-dage programmet, hvor så mange glade mennesker har deltaget i arrangementerne men også til selve afviklingen af Tour de France, hvor der har været stor interesse for at deltage som frivillig hjælper”, fortæller Bente Blenstrup.

Lang effekt

Sønderborg kommune har sat 20 millioner kroner af til Tour de France-festlighederne, og en del af de penge dækker også cykelløbet PostNord Danmark Rundt, som var i Sønderborg 2021. Men Tour de France 2022 er ikke bare et cykelløb, der skal køre gennem Sønderborg i år. Begivenheden kommer også til at få betydning på længere sigt, mener Sønderborgs borgmester:

Tour de France er en af verdens største sportsbegivenheder og et fantastisk stærkt udstillingsvindue, som vi bruger til at promovere Sønderborg Kommunes fortræffeligheder som turismedestination, cykelområde og et skønt sted at bo. Hele verden vil se med, når feltet cykler gennem Sønderborg-området med smuk natur, byer og mange ikoniske steder, som understøtter den positive fortælling om kommunen som et af verdens bedste og mest grønne områder i CO2-kampen nationalt og internationalt. Det er den langsigtede effekt, som Tour de France vil give os”, siger Erik Lauritzen.

Ruten går fra Vejle via Kolding, Haderslev, Genner Strand, Løjt Land, Aabenraa, Felsted, Gråsten og Nybøl, forbi Dybbøl Banke og til Sønderborg. Her kører Tour de France-rytterne over Christian d. X´s Bro, videre op ad Løkken, herefter mod havnen og Alsik Hotel, forbi Multikulturhuset, under broen og langs havnen i retning mod Sønderborg Slot. Fra Sønderborg Slot cykler rytterne langs  Strandpromenaden, videre ad Hertug Hans Vej og Friheds Allé, inden de cykler videre nordøst om byen via Borgmester Andersens Vej og til venstre ad Augustenborg Landevej til målområdet, hvor vinderen af den danske Tour de France-etape bliver hædret.