Sammenholdet hos CrossFit Sønderborg har været altafgørende for Marie-Louise Nielsens tilknytning til byen. De fælles anstrengelser i træningen har været en effektiv måde at knytte tætte bånd og skabe et godt netværk.

Kulturliv

”Jeg kendte intet til Sønderborg. Mit første møde med byen var, da jeg skulle til jobsamtale. Jeg husker at dreje fra på motorvejsafkørslen ved Kliplev og tænke ved mig selv: ’Det er godt nok langt ude, det her’,” fortæller 27-årige Marie-Louise Nielsen.

Hun var nyudklækket biologkandidat fra Aarhus Universitet og var villig til at flytte væk fra Silkeborg for det rigtige job, om det så var i Sydjylland, Nordsjælland eller på Bornholm. Drømmejobbet viste sig at være hos Landbrugsstyrelsen i Augustenborg.

Siden Marie-Louise begyndte på arbejdet i 2020, er hun faldet godt til i Sønderborg. Hun nyder sit arbejdsliv og priser sig lykkelig over at have dejlige kollegaer og gode rammer, hun kan udvikle sig i. Det styrker også hendes arbejdsglæde, at Landbrugsstyrelsen er placeret på Augustenborg Slot med udsigt til vandet. For at finde balance mellem arbejde og et godt socialt liv meldte Marie-Louise sig ind i et fitnesscenter.

”Jeg har altid trænet og fundet ro ved at være fysisk aktiv. Jeg startede faktisk med at træne i et typisk træningscenter, men det var ikke mig. Selvom man er mange i sådan et træningscenter, så kommer man ikke nødvendigvis hinanden ved”, forklarer Marie-Louise.

”Jeg har altid trænet og fundet ro ved at være fysisk aktiv. Jeg startede faktisk med at træne i et typisk træningscenter, men det var ikke mig."
Marie-Louise Nielsen

Tanken om crossfit har altid tiltalt hende. Særligt det at løfte tunge ting på et individuelt niveau. Drevet af nysgerrigheden fandt hun derfor frem til CrossFit Sønderborg på Ellegårdsvej. Boxen, som det hedder i crossfit-verdenen, ligger i udkanten af Sønderborgs industrikvarter.

 

Et stærkt community

Går du ind ad døren til Boxen hos CrossFit Sønderborg, mødes du af det fællesskab, der har været altafgørende for Marie-Louises følelse af at være knyttet til byen.

”Crossfit er alfa og omega for min tilpasning i Sønderborg. Uden det community og den holdånd, der er herude, så var jeg nok kørt træt i det. For mig har medlemskabet betydet, at jeg er blevet i Sønderborg. Vi kan alle have de her dage, hvor vi har lyst til at smide det hele væk. Så kommer jeg herned, og alt negativt bliver visket væk”, fortæller Marie-Louise.

I Boxen i Sønderborg er det ikke unaturligt, at andre medlemmer ser på og hepper fra sidelinjen. Det gælder både, dem der har trænet og dem, der venter på næste hold, fortæller ejer Palle Hyldgaard Olsen.

”Det ligger dybt i os. Det er sådan, vi gør og er. Her får du mulighed for at komme i god form, men vi inviterer også ind til et stærkt fællesskab. Her er det vigtigt, at ingen skal føle sig forkert eller underlig”, fortæller Palle Hyldgaard Olsen.

Til crossfit er det lige meget, om du kan løfte 10 eller 20 kg. Du skal bare yde det, du kan. Da Marie-Louise første gang prøvede kræfter med holdet WOD – Work out of the Day – troede hun, at hun kunne det hele.

Crossfit-træningen, som udgør en blanding af forskellige funktionelle øvelser, deltager Marie-Louise typisk i to gange om ugen. Hun har lært af sine holdkammerater, at det ene og alene handler om at være tilfreds med sin egen præstation.

”Der er altid en coach til stede, som holder øje med, at du ikke belaster din krop forkert. Det hjælper holdkammeraterne også med. Det er en del af den respekt, der er herude – det er okay at komme og hjælpe hinanden. Det er ikke for at være bedrevidende, det er af ren omtanke”, forklarer Marie-Louise.

”Der er altid en coach til stede, som holder øje med, at du ikke belaster din krop forkert. Det hjælper holdkammeraterne også med. Det er en del af den respekt, der er herude – det er okay at komme og hjælpe hinanden."
Marie-Louise Nielsen

For Marie-Louise er det nemt at følge med i sin egen træningsudvikling. Da der bliver fokuseret på en udvalgt øvelse over flere uger, mærker hun tydelig fremgang fra gang til gang. Dagens træning begynder med en opvarmning efterfulgt af en del, hvor den udvalgte øvelse bliver gennemgået. Skill-delen, som det hedder, forbereder de 14 holddeltagere på WOD’ens egentlige fokus. Og deltagere føler sig trygge ved hinanden, hvilket er helt afgørende.

 

Fælles kamp skaber tætte bånd

I CrossFit Sønderborg kommer man ikke for at flekse muskler. Man kommer for at opnå en god og sund krop. I Boxen er der plads til alle uanset niveau. Her handler det ikke om at være den stærkeste, men det handler om at få det bedste udbytte af den individuelle træning. Derfor er det også ganske bevidst, at der ikke er et eneste spejl at finde i træningshallen.

”Det betyder ikke noget, hvordan du ser ud. Vores fokuspunkt er din personlige udvikling. Det her med, om man nu er god nok, stærk nok osv., det har intet at gøre her”, forklarer Palle Hyldgaard Olsen.

”Det er oftest de samme, man møder på holdene. Vi starter altid med et navneopråb og føler derfor, at vi kender hinanden ret godt. Det bliver helt personligt fra starten. Det er faktisk lidt svært at beskrive”, siger Marie-Louise.

Mange byer i Danmark har crossfit-boxe, men Marie-Louise finder placeringen i Sønderborg helt speciel, når man tager byens størrelse i betragtning. Hun mener, at det giver den et urbant udtryk.

Træningen er CrossFit Sønderborgs omdrejningspunkt, men flere gange i løbet af året mødes deltagerne, unge som ældre, også til arrangerede fester. Det er blot et af flere gode initiativer, der er opstået i forbindelse med træningen.

”Udover festforeningen har vi faktisk også samlet en form for kvindenetværk. Vi fandt ud af, at vi var flere kvinder, der manglede noget socialt om eftermiddagen. CF Girls hedder det”, fortæller Marie-Louise.

Marie-Louise mener, at Sønderborg er fremtiden for hende. Hun har opbygget et stærkt netværk og føler, at hendes arbejdsliv er udviklende. I Sønderborg har hun byliv, kultur og natur lige udenfor døren og, ikke mindst, et stærkt crossfit fællesskab.