For ikke at risikere, at folkene på spildevandsanlæggene bliver syge af urent vand, der bliver forstøvet i processerne på anlæggene, bliver de nødt til at bruge drikkevand. Det betyder, at der bliver brugt drikkevand, når spildevandsanlæggets faciliteter skal renses med en højtryksrenser, eller når slambiler eksempelvis kører ud for at tømme og spule en septiktank. Med Danish Clean Waters metode kan spildevandsanlæg i stedet bruge spildevand til den slags opgaver.
”Vi genbruger det vand, der ellers ville blive udledt, i stedet for at de skal købe dyrt drikkevand af høj kvalitet til deres processer. Når vi sætter vores maskine til og doserer desinfektionsvæske, så sørger vi for, at der ikke er nogen bakterier i det udledte vand. På den måde fjerner vi den barriere, der er, for at måtte genbruge den ressource, der i forvejen er til rådighed – og samtidig sparer vi på vores fælles ressource; drikkevand”, siger Hagbard Clausen.
Tårnby Forsyning sparer eksempelvis 4000 kubikmeter drikkevand hver måned, efter de har fået installeret en generator fra Danish Clean Water.
Det bliver hurtigt meget vand og mange penge, der kan spares ved at installere en generator fra Danish Clean Water. Det er da også virksomhedens erfaring, at systemet hurtigt tjener sig hjem for de firmaer, der har investeret i deres teknologi.
”Det er forskelligt fra segment til segment, men der er typisk en tilbagebetalingstid på mellem et halvt og fem år”, fortæller Hagbard Clausen.
Kan fjerne brugen af kemikalier i køletårne
Skadelige bakterier og biofilm i rørene er også et problem, som mange virksomheder må forholde sig til i deres produktion. For at holde deres maskiner kørende i produktionshallerne må de anvende køletårne, som transporterer overskydende varme ud via varmt vand og samtidig køler maskinerne ned ved at sende koldt vand ind.
I processen i køletårnet vil noget af det varme vand fordampe, og det skaber problemer, hvis der er Legionella i vandet, fordi det kan forstøve sig til det område, hvor produktionshallen er placeret og gøre folk syge. Samtidig går biofilm-belægninger i rørene også ud over køleeffekten, og det betyder ekstra omkostninger til vedligeholdelse og service. Løsningen har været at tilsætte kemikalier til vandet for at fjerne bakterier og biofilm. Men Danish Clean Waters har en anden løsning.
”Det, vi tilbyder, er en form for energirenovering af dit køletårn. Vi sætter en generator til og renser vandet for bakterier, og så har du ikke behov for at tilføre kemikalier. Samtidig har du ikke så mange manuelle processer, og du er ikke afhængig af at skulle have kemi udefra, fordi vi producerer desinfektionsvæsken på stedet”, siger Hagbard Clausen.
Danish Clean Water har allerede deres generatorer tilknyttet køletårne hos forskellige virksomheder. Heriblandt hos Danfoss i Nordborg og på nogle af Arlas produktionsfaciliteter, hvor de pasteuriserer deres mælk.
Mere konkurrencedygtige
Det er Danish Clean Waters ambition er at få installeret mange flere generatorer det næste stykke tid. Senest har de udviklet en ny maskine, der er mindre og egner sig godt til bekæmpelse af Legionella i bygninger.
Samlet set vurderer virksomheden, at de er meget konkurrencedygtige, og Hagbard Clausen ser positivt på udviklingen fremadrettet.
”Vi har en ret god tiltro til fremtiden. Gennem de sidste fire år har vi gjort virksomheden klar til vækst – det er både at have de interne systemer, der sørger for, at vi kan levere, når efterspørgslen kommer, få de rigtige folk på de rigtige positioner og udvikle de rigtige produkter. Det gør, at vi nu er klar til at kunne trykke på speederen”.