Sønderborg virksomheden Maacks udvikler software og sensorer til affaldshåndtering. Det betyder øget effektivitet, mindre kørsel og CO2-udledning.

Grøntliv

Håndtering af affald kan gøres meget mere effektiv med nogle særlige sensorer fra Sønderborg-firmaet Maacks. De såkaldte BrainyBins registrerer blandt andet, hvor meget affald der ligger i beholderne, og de sender et signal til softwaren via skyen.

Her bliver det registreret, hvor fyldte spandene er. En renovationsarbejder kan derefter se, hvor de fyldte beholdere befinder sig, og kan danne en optimal tømningsrute. Chaufføren får ruten vist i sin app og kan begynde sin tur.

 

Sensorer giver stor gevinst

Den nye sensorteknologi bliver allerede brugt i flere af landets kommuner, og gevinsterne er mange.

”Vi har systemet ude i halvdelen af de danske forsyningsselskaber, og ud fra deres erfaringer kan vi se, at de sparer op til 50 procent på kørslen. Det betyder mindre CO2-udledning, færre lastbiler på vejene og færre folk til at køre rundt efter affald”, fortæller Hans Christian Pedersen, der er medejer og administrerende direktør i firmaet.

Salgsdirektør i Maacks Torben Østerby bakker op og konstaterer, at det for flere af kunderne giver nogle ganske fordelagtige besparelser.

”Vi har systemet ude i halvdelen af de danske forsyningsselskaber, og ud fra deres erfaringer kan vi se, at de sparer op til 50 procent på kørslen".
Hans Christian Pedersen
-
Medejer og Administrerende Direktør

”Vi har eksempelvis en kunde, der startede med at købe lastbiler til at tømme 450 affaldsbeholdere. I dag bliver der håndteret 700 containere med de ressourcer, der oprindeligt var sat af til 450 containere. Det er meget mere effektivt med sensorerne”, siger han.

 

Potentiale i udlandet

Sensorerne er specielt beregnet til miljøstationer i det offentlige rum. Her kan man for eksempel aflevere plast, pap, glas og metal, og folkene hos Maacks satser benhårdt på det, de kalder smart waste management. De har udviklet og solgt sensorsystemet gennem flere år, og der er et kæmpe marked i Danmark, Tyskland og resten af Europa.

”Vi er i realitetsforhandling om den første kontrakt i Tyskland. Nogle af de tyske byer, som vi begynder at forhandle med, har et potentiale, der er langt større end det potentiale, vi ser i København”, siger Torben Østerby.

Der er mange udviklingsmuligheder, og dem udforsker virksomheden i erhvervsparken på Ellegårdsvej med stort engagement.

”Vi er virkelig kommet ud over rampen det sidste år, og vi er i gang rigtig mange steder med rigtig mange spændende projekter,” lyder det fra Torben Østerby.

 

Sensorer er til glæde flere steder

Maacks arbejder hele tiden på at gøre sensorerne mere avancerede, så de kan opfylde flere formål og bruges i forskellige sammenhænge.

De har fået sensorer installeret i skraldespande ved skov og strand, i sommerhusområder, ved busstoppesteder og i offentlige parker i flere kommuner. Det sparer kommunernes folk for mange timer og skraldebilerne for meget brændstof, når de kun kommer og tømmer spandene, når de er fyldte.

Maacks’ sensorer kan også findes hos boligselskaber, hvor det er de lokale forsyningsselskaber, der står for driften.

 

Containerstyring med app

Også genbrugspladser har brug for digital waste management. BrainyBins softwaren kan samle informationer, vise statistikker og nøgletal, som kan bruges, når der skal planlægges logistik og transport. En tilhørende app er et arbejdsredskab til medarbejderne på containerpladser og til chauffører, så de blandt andet kan se, hvor der er fyldte containere, og hvilke ruter de skal benytte.

Folkene på containerpladserne giver besked på appen, når en container er fuld, og så henter vognmanden den. Når chaufføren tømmer containeren, bliver den vejet, og mængden bliver automatisk registreret i systemet, så det er nemt at lave statistik, udskrive fakturaer og planlægge kapacitet på genbrugspladsen. Ifølge Maacks’ direktør Hans Christian Pedersen sparer systemet 40 procent af kørslen.

 

Dobbelt op i Sønderborg

For den lille virksomhed med 12 ansatte er udfordringen at prioritere mellem mulighederne, for alt kan ikke realiseres på kort tid.

”Vi har en meget konkurrencedygtig teknologi, så vi kommer til at vokse de kommende år. Vi skal nok være 30-40 personer plus et stigende antal underleverandører”, vurderer Hans Christian Pedersen.