Udlandet er inspireret af ProjectZero
De projekter, som Dansk Energi Management og Torben Esbensen har været del af i forbindelse med ProjectZero, har ikke kun været til gavn for Sønderborg. Flere lande har sendt delegationer til det sønderjyske for at lære mere om de konkrete tekniske løsninger, der er udviklet i Sønderborg som et led i indsatsen med at blive CO2-neutral. Flere har taget inspirationen med hjem, og det har blandt andet ført til, at Dansk Energi Management har været i Kina for at lave nogle lignende projekter.
”Vi fik opgaver med at designe CO2-neutrale bygninger og planlægge et nyt CO2-neutralt byområde i samarbejde med kinesiske arkitekter. Byområdet kalder de ‘Danish Low Carbon Street’, og det er inspireret af det arbejde, de kinesiske delegationer har set i Sønderborg. Der er ingen tvivl om, at ProjectZero er et godt navn rundt omkring i verden”, siger Torben Esbensen.
Det er langt fra noget nyt for Dansk Energi Management at lave bæredygtige projekter i udlandet. De har leveret deres rådgivnings- og konsulentarbejde inden for energiplanlægning, bygningsreglementer og finansiering i mere end 100 lande – særligt i udviklingslande i Asien og i Afrika – og har eksempelvis samarbejdet med Verdensbanken, EU, FN og Danida.
For Torben Esbensens vedkommende har rådgivningen ofte været centreret omkring solenergiproduktion, som han – siden han som specialestuderende på Danmarks Tekniske Universitet i 1973 byggede det første solcelleanlæg i Danmark og året efter det første nulenergihus – har været og er en af de førende eksperter i.
For Dansk Energi Management og Torben Esbensen, der har beskæftiget sig med energieffektivt byggeri og vedvarende energi i mange år, er det ikke kun tydeligt, at interessen for at bygge og renovere bæredygtigt er blevet større, deres eget syn på det har også ændret sig.
”Jeg ser anderledes på det nu. Dengang vi startede, var det mest for at spare energi og penge, fordi det kom ud af de energikriser, der var i 1970’erne og 1980’erne. Der var mangel på energi, og derfor var det et mål at lave nogle bygninger og nogle anlæg, der brugte meget mindre energi, end de havde brugt før”, siger Torben Esbensen og understreger nødvendigheden af at bruge endnu mindre energi i dag.
”Det er først i de senere år, at det har fået en større betydning. Nu, hvor vi har klimakrise, er det et must, at vi hele tiden tænker på, hvordan vi kan reducere CO2-udslippet i forbindelse med energiprojekter. Det er vi nødt til, hvis verden skal overleve på sigt”.