I Sønderborg samarbejder byens universitet og kommunens virksomheder om klimarigtige og innovative løsninger. Med 60% internationale studerende og uddannelser tilpasset erhvervslivet, lykkes byen via jobgarantiordning at sluse de studerende ind i virksomhederne.

Grøntliv

Sønderborg ønsker at være en international grøn udviklingshub og arbejder for at blive en CO2-neutral kommune. Derfor er både universitetet, borgerne, kommunen og erhvervsliv involveret i ProjectZero samarbejdet, der skal vise byens grønne løsninger og teknologier til kunder fra hele verden i såkaldte demonstratorer.

Over halvdelen af kommunens virksomheder beskæftiger sig med udvikling og produktion af grønne løsninger. I et stærkt samarbejde med SDU Sønderborg uddannes de studerende til at kunne bidrage med deres kompetencer i virksomhederne, hvilket de får mulighed for fra start ved hjælp af projektopgaver og studiejobs. Efter endt uddannelse kan de studerende fra ingeniøruddannelserne, der ikke allerede har fået job, tilmed få ansættelse hos en af virksomhederne i partnerskabet i minimum seks måneders gennem en førstejobgaranti-ordning.

De studerende motiveres og stimuleres til at tænke stort og innovativt. Og er idéen rigtig, får nogle mulighed for at arbejde videre med sit projekt i en af Sønderborgs virksomheder.

”Der er rigtig mange gode idéer og projekter samlet her på SDU Sønderborg, og de kommer til at give et stort og positivt klimaaftryk. Vi lever i en verden, hvor vi f.eks. skal finde en balance mellem det at bespise flere mennesker, og samtidig have fokus på forbrug af jordens ressourcer og vores klima. Det er ud fra et dilemma som dette, at idéen til produktion af afgrøder i etager indendørs ved brug af UV-belysning opstår på SDU Sønderborg. Det betyder, at vi kan dyrke bestemte varer, der falder i danskernes smag, men slippe for at fragte dem hjem fra f.eks. Sydamerika til gavn for klimaet”, siger Christian Veje, der er institutleder på Institut for Mekanik og Elektronik på Alsion.

”Der er rigtig mange gode idéer og projekter samlet her på SDU Sønderborg, og de kommer til at give et stort og positivt klimaaftryk".
Christian Veje
-
Institutleder på Institut for Mekanik og Elektronik

Stærkt samarbejde sikrer fremtidens medarbejdere og løsninger

Områdets største virksomheder, Danfoss og Linak, investerer store beløb i universitetets faciliteter, så de studerende møder de nyeste teknologier i deres undervisning. Det er et stærkt partnerskab, som baner vej for udvikling af både fremtidens teknologi og dygtige innovative ingeniører, fortæller Christian Veje.

”Partnerskabet med virksomhederne er helt afgørende. Deres investeringer er vigtige i forhold til at give vores studerende optimale betingelser for at realisere deres idéer og give dem undervisning på højt niveau. Det betyder, at de TEK-studerende fra SDU Sønderborg er fagligt kvalificeret fra dag ét og ikke først skal oplæres i moderne udstyr, når de tilknyttes en af områdets innovative virksomheder. Det er tidsbesparende. Og når de ingeniørstuderende har adgang til det nyeste udstyr på markedet, er de et afgørende skridt foran studerende fra andre steder. Det er til stor gavn for dem selv, men bestemt også for områdets virksomheder”, siger institutlederen.

Med den store støtte fra lokale virksomheder, og ved hjælp af midler fra fonde både nationalt og internationalt, har SDU Sønderborg skabt optimale betingelser for idé- og projektudvikling med et bredt udvalg af forskellige typer laboratorier og testfaciliteter, fortæller Christian Veje.

”Et eksempel er et såkaldt renrum, hvor man kontrollerer renhed, fugtighed og temperaturen af luften meget præcist, så man får korrekte og reproducerbare forsknings- og udviklingsresultater. Et andet er vores hypermoderne 3D print facilitet, hvor vi nu printer i ikke blot plastmaterialer, men også i en vifte af forskellige metaller. Sådanne faciliteter er afgørende i tiltrækningen af de førende forskere på området”, fortæller Christian Veje og fortsætter, ”Der er stor konkurrence mellem verdens universiteter om at kunne tiltrække de bedste forskere, så det er vigtigt, at vi kan være med. Her er det en kæmpe styrke, at vi på SDU Campus Sønderborg har de mest moderne faciliteter med topmoderne udstyr. Derfor skal forskere ikke først ansøge om at få det udstyr, de har brug for i deres forskningsarbejde. Det har vi allerede”, siger han.

”Partnerskabet med virksomhederne er helt afgørende. Deres investeringer er vigtige i forhold til at give vores studerende optimale betingelser for at realisere deres idéer og give dem undervisning på højt niveau".
Christian Veje
-
Institutleder på Institut for Mekanik og Elektronik

Et af de nuværende projekter på SDU Sønderborg under Mads Clausen Instituttet er udvikling af organiske solceller. Normale solceller er dyre at producere og kræver naturressourcer, der findes i begrænsede mængder og som udvindes i lande, der ofte har dårlige arbejdsforhold.

En organisk solcelle er lavet af organisk plastik, der kan nedbrydes, hvilket naturligvis ikke er hensigtsmæssigt. Så der forskes i at tilføre solcellen en holdbarhed. Med tiden skal den kunne placeres på bygningerne i byer, hvor der er et stort strømforbrug, og til en meget billigere kostpris end den traditionelle solcelle. Andre projekter har fokus på energieffektivisering, som er et område, særligt Danfoss er meget stærk indenfor, fortæller Christian Veje.

”Vi er særligt stærke og førende blandt landets universiteter på energieffektivisering. Det er vi nødt til at være, da efterspørgslen fra de lokale virksomheder er stor på netop det punkt. Det handler f.eks. om at kunne skrumpe elektroniske komponenter og derved gøre dem mere effektive. Det betyder meget for produktionsvirksomheders økonomi, når alle deres motorer i produktionen bruger mindre strøm”, fortæller Christian Veje.

 

Jobgaranti tiltrækker internationale studerende

Optaget af nye studerende på SDU Sønderborg stiger igen i år. Det skyldes blandt andet, at der i år er kommet endnu en tilføjelse til SDU Sønderborgs TEK-fakultet med en civilingeniøruddannelse i Software Engineering. Derudover skyldes det ifølge Christian Veje også, at det bliver mere kendt, at universitetet tilbyder uddannelser af høj kvalitet og har moderne faciliteter. Dertil lægges en fagligt stærk international campus og ikke mindst, at de TEK-studerende er sikret sin første ansættelse efter endt uddannelse via en førstejobgaranti-ordning.

”Når de studerende efter endt uddannelse opfylder en række krav, der viser, at de er seriøse og motiverede, kan de få en minimum seks måneders ansættelse hos af virksomhederne i jobgarantiordningen – hvis de da ikke allerede har fået job inden dimission – hvilket de fleste faktisk har. Det er en meget effektiv måde at holde på særligt udenlandsk talent og samtidig forsyne virksomhederne med kvalificeret arbejdskraft”, siger Christian Veje.

En af de virksomheder, der er meget aktive i garantiordningen, er Bitzer Electronics. Det er en virksomhed i vækst, der har stor gavn af at have adgang til dygtige studerende, fortæller HR chef Anne Vibeke Barner Madsen.

”Jo hurtigere, vi kan få fat i de studerende, jo bedre. Når vi ansætter studerende i studiejob, kan vi forme arbejdsopgaver til dem, som giver mening for begge parter. Det ender jævnligt med, at vi ansætter den studerende efter færdiggjort uddannelse. Det er godt for alle. Vi får ansat en dygtig medarbejder, der allerede kender kulturen, processerne og opgaverne i virksomheden, og den nyansatte får en tryg start på sit arbejdsliv”, siger hun.

"Det ender jævnligt med, at vi ansætter den studerende efter færdiggjort uddannelse. Det er godt for alle. Vi får ansat en dygtig medarbejder, der allerede kender kulturen, processerne og opgaverne i virksomheden, og den nyansatte får en tryg start på sit arbejdsliv”.
Anne Vibeke Barner Madsen
-
HR Chef hos Bitzer Electronics

Bitzer Electronics har stort fokus på at skabe god integration af de studerende i virksomheden, og det lykkes de ifølge Jesper Nielsen med. Han er en af de studerende fra SDU, som havde studiejob hos Bitzer Electronics og siden har fået ansættelse.

”Det kan være svært at håndtere overgangen mellem studie- og arbejdsliv, og derfor letter det meget med et studiejob i en virksomhed, hvor arbejdsopgaverne tilpasses, så de kan bruges til projekter og skriftlige opgaver”, fortæller Jesper Nielsen, der nu er færdiguddannet ingeniør og fastansat hardwareudvikler hos Bitzer Electronics.

Hos Jesper og de andre af SDU Sønderborgs studerende er idérigdommen stor. Når de nyeste faciliteter er til stede, er mulighederne er mange, og så opstår idéerne, afslutter Christian Veje

”En kunstig næse, der skal opsnappe bakteriedannelse i madvarer kan i sidste ende redde menneskeliv eller blot udsætte en sidste holdbarhedsdato med fokus på madspild. Eller 3D modellering af aftryk i fleksibel genanvendelig plast, der skal erstatte gipsen ved brud på knogler og give en bedre støtte og heling. Disse er blot enkelte eksempler på idéer, der ventes at blive sat i produktion snarest”.

Samarbejdet mellem Sønderborg-områdets virksomheder og SDU omkring Førstejobgranti-ordningen tog sit afsæt i 2022. For det lokale erhvervsliv ser ordningen ud at få endnu større betydning i fremtiden med SDU Sønderborgs store optag af nye studerende.