Hvilken by skal selvfølgelig være vært, når Danmark for første gang skal lægge jord til verdens vigtigste konference om at bruge energi effektivt?

Erhvervsliv

Sønderborg, der siden 2007 med etableringen af ProjectZero, har været pioner på klimaområdet, var det oplagte valg. Derfor summede byen af stemmer fra hele verden, da Det Internationale Energiagenturs (IEA) 7. konference gæstede byen i to dage i juni 2022.

”Det er klart, at vi er stolte over, at konferencen foregår i Sønderborg, når det normalt foregår i Paris. For os at se er Sønderborg med ProjectZero en stor inspiration for andre byer, fordi det er et eksempel på, at offentlige-private samarbejdsaftaler er centrale for den grønne omstilling”, siger Søren Kvorning, Salgs- og marketingsdirektør i Danfoss Drives.

"For os at se er Sønderborg med ProjectZero en stor inspiration for andre byer, fordi det er et eksempel på, at offentlige-private samarbejdsaftaler er centrale for den grønne omstilling.”
Søren Kvorning, Salgs- og marketingsdirektør i Danfoss Drives

Danfoss, med hovedkontor på Als, er en helt central aktør, der har udviklet flere teknologier på området. Derfor var det også oplagt, at Danfoss, sammen med IEA, Klima-, Energi- og Forsyningsministeriet, Dansk Industri og State of Green, var med til at arrangere konferencen.

 

Brug energien optimalt

For at vende skuden og fuldføre den grønne omstilling skal alle områder af vores samfund blive bedre til at bruge energien optimalt. Det hedder energi-effektivisering og var konferencens hovedemne. Effektiv brug af energi er for eksempel at bruge overskudsvarmen fra produktion og at isolere bygninger, så de er effektivt opvarmede eller nedkølede.

Klima-, energi- og forsyningsminister, Dan Jørgensen, ledte slagets gang sammen med IEAs formand, Fatih Birol. Andre oplægsholdere var topledere fra politik og erhvervsliv fra hele verden.

Udover at være medarrangør var Danfoss´ rolle på konferencen at vise eksisterende teknologi, som allerede i dag kan implementeres og gøre en forskel for den grønne omstilling. Et eksempel på det er såkaldte frekvensomformere. Elektriske motorer bruger omtrent halvdelen af verdens elektriske energi. Bruger man en frekvensomformer til at regulere hastigheden på en elektrisk motor, sparer man typisk mellem 15 og 40 procent energi og dermed CO2.

”Det er en usædvanlig god investering. For hver dollar investeret i mere energieffektive motorer, har man sparet syv dollar på energiregningen over produktets levetid. Det er sådan nogle løsninger, som vi håber, konferencen har inspireret erhvervsledere og politikere til at gå hjem og implementere med det samme”, siger Søren Kvorning.

Se scener fra IEA konferencen her! Kilde: Danfoss

 

Sønderborg Action Plan

Konferencen blev afholdt på Sønderborgs nye eventsted, Sergenten, og undervejs fik deltagerne også mulighed for at opleve konkrete eksempler i Sønderborg på energieffektive løsninger. Blandt andet besøgte de Høruphav supermarked, som bruger overskudsvarme fra kølemontre til at varme butikken op og sender resten af overskudsvarmen tilbage til fjernvarmenettet. Et meget konkret eksempel på energioptimering finder man også på Danfoss´ hovedkontor i Nordborg, der i år bliver C02-neutralt.

”Vi ved, at løsningerne findes, så nu handler det om at få dem installeret og sat i brug i private hjem, i industrien og i transportsektoren. Der var deltagere fra hele verden, blandt andre erhvervsledere og ministre. Det er beslutningstagere og klimaledere, som har muligheden for at sætte gang i konkrete initiativer i deres lande. Så vi håber, at konferencen har virket som inspiration og kan være anledning til konkrete initiativer rundt om i verden. For potentialet er enormt: faktisk kan vi spare, hvad der svarer til Kinas samlede energiforbrug, hvis vi fordobler indsatsen for energieffektivisering i dette årti”, siger Søren Kvorning fra Danfoss.

faktisk kan vi spare, hvad der svarer til Kinas samlede energiforbrug, hvis vi fordobler indsatsen for energieffektivisering i dette årti”
Søren Kvorning, Salgs- og marketingsdirektør i Danfoss Drives

Ved konferencen blev også Sønderborg Action Plan præsenteret. Den indeholder en række strategiske principper om effektiv brug af energi samt politiske redskaber, som verdens lande kan lade sig inspirere af.

© Danfoss