“Det er typisk mig. Jeg er ikke en tryghedsnarkoman. I bund og grund kan jeg nok godt lide at stå ude på vippen, for det er derude, jeg bliver skarp, god, mere modig og tør nogle flere ting”. Ordene kommer fra 55-årige Marianne Hvid, der efter en lang og spændende men også snoet karrierevej nu er indehaver af gårdhotellet Als Kloster.

Erhvervsliv

I de seneste 30 år har Marianne været på rejse gennem talrige livsomvæltninger og spændende eventyr. I dag har Marianne fundet sig til rette som forstanderinde på gårdhotellet Als Kloster, hvor hun også finder tid til at kaste sin iver og skabertrang over opgaven at dele ud af sin lange erfaring som iværksætter. Marianne kan nemlig slet ikke lade være.

Fuld af entusiasme og lyst til at kaste sig ud i arbejdslivet, begyndte Marianne sin karriere som skatterevisor ved Augustenborg Kommune. Men efter nogle år begyndte hun at mærke en uro. Kommunernes skatteforvaltninger skulle slås sammen til større enheder, og der opstod en dyne af bureaukrati og tunge beslutningsveje. Noget Marianne vidste, hun ikke kunne trives i.

Hendes søgen efter nye eventyr førte hende til rollen som administrations- og økonomichef i Sønderborg Lufthavn. Hun trådte beslutsomt ind i denne position og viste sig som en dygtig talforvalter, der effektivt ryddede op i virksomhedens økonomi og regnskaber.

Jeg var ganske ung og ikke uddannet i lufthavnsbranchen, men jeg fik ryddet godt op i økonomien, men der var mange andre ting, der også trængte til fokus og forandring. Jeg var ikke højt nok på strå til alene at kunne gennemføre, hvad der skulle til, og den daværende ledelse havde ikke modet. Efter et par måneder stillede jeg faktisk et ultimatum – hvis ikke vi begyndte at spille hinanden gode, så smuttede jeg”, fortæller Marianne.

"Efter et par måneder stillede jeg faktisk et ultimatum – hvis ikke vi begyndte at spille hinanden gode, så smuttede jeg”.
Marianne Hvid
-
Indehaver af Als Kloster

Hendes resolutte udmeldelse aktiverede bestyrelsesformand, og tidligere borgmester i Sønderborg, A.P. Hansen, der efter et møde med resten af bestyrelsen kom til Marianne for at fortælle, at det hun bragte til bordet, netop var det lufthavnen manglede. Derfor blev Marianne i en alder af 34 år konstitueret lufthavnschef for de kommende otte måneder. I januar 2002 kunne hun dog kalde sig fastansat lufthavnschef. Blandt de 87 ansøgere til stillingen var hun den eneste kvinde.

 

Vil hellere ”køre i havnen” end at opgive arbejdslivet

Marianne er drevet af et stort ønske om at skabe værdi for de kunder, hun lever af. Det har været hendes drivkraft gennem hele hendes arbejdsliv, og det var drivkraften bag det visionære projekt “Time to Fly” i Sønderborg Lufthavn. Ideen var at omskole ledige til at blive serviceeksperter i turistbranchen, og projektet tiltrak megen opmærksomhed ikke mindst fra VisitDenmark. Den nationale turistorganisation, der har til opgave at promovere Danmark som turistdestination, var nysgerrige efter at høre mere om Marianne og hendes indsats for den ekstraordinære service. Det blev startskuddet på en stærk relation, der førte til udarbejdelsen af konceptet “Danske Værter”, hvis overordnede mål var træning i værtskabspraksis.

Da Danske Værter voksede sig rigtig spændende, begyndte jeg at overveje min stilling i lufthavnen. Jeg følte, jeg havde gjort, hvad jeg kunne derude. Årshjulene begyndte så småt at ligne hinanden, og jeg begyndte at kede mig lidt indimellem, fortæller Marianne.

Mariannes familie og venner var undertiden af den opfattelse, at hun i lufthavnen nu endelig kunne indgå i en mere konventionel 40-timers arbejdsuge med en rimelig løn, men hendes indre drivkraft var langt stærkere end komforten ved rutine og tryghed.

Jeg sagde mit job op som lufthavnschef. Jeg var nyskilt og havde ikke mange penge med på lommen. Det er typisk mig. Jeg er ikke en tryghedsnarkoman. I bund og grund kan jeg nok godt lide at stå ude på vippen, for det er derude jeg bliver skarp, god, mere modig og tør nogle flere ting”, fortæller Marianne.

Som følgesvend i livet har Marianne en personlig byrde med sig i form af en diagnosticeret rygsøjlegigt. Den blev konstateret, da hun var 22 år gammel. Små 10 år senere havde sygdommen så godt fat, at hun stod til en førtidspension.

Mange i den situation ønsker sig en pension, og personalet på gigthospitalet var også glade, da de kunne fortælle, at nu var den i hus. Det eneste jeg kunne tænke var: Så kører jeg hellere i havnen”, fortæller Marianne, der nægtede at lade sig begrænse.

”Jeg har aldrig benyttet mig af pensionen. Den ligger stadig ubrugt i en skuffe inde på mit kontor”, fortæller hun.

”Mange i den situation ønsker sig en pension, og personalet på gigthospitalet var også glade, da de kunne fortælle, at nu var den i hus. Det eneste jeg kunne tænke var: Så kører jeg fandme hellere i havnen".
Marianne Hvid
-
Indehaver af Als Kloster

Et personligt løfte om at blive selvstændig 

På trods af sin gigtsygdom har Marianne altid lovet sig selv, at hun en dag ville være selvstændig. Hun vidste, at det ikke skulle være et regnskabskontor eller konsulentvirksomhed, der sælger ”timer”. Det skulle være et produkt, der var skalerbart. Et tidligere bekendtskab til e-learning under tiden i lufthavnen satte tankerne i gang til det, der skulle blive et rigtigt iværksættereventyr. Som 40årig oprettede Marianne i 2008 IT-virksomheden Guide2know“, der senere blev solgt til Gyldendal for et tocifret millionbeløb.

“Mantraet var ´Vi er ambitiøse, og vi gør os umage for at forblive ukomplicerede, jordnære og servicemindede´. Det lykkes – vi udviklede og solgte digital læring og voksede os til Danmarks største leverandør af elearning til de danske kommuner”, fortæller Marianne.

Marianne har gennem hele sin selvstændige karriere, benyttet sig af mentorer, og har også haft både advisory boards og senere en egentlig bestyrelse. Hun er ikke i tvivl om, at en del af succesen bag Guide2know var, at hun på sidelinjen havde haft stærke profiler at sparre med og læne sig op ad. 

En af de mest markante af slagsen var den sidste bestyrelsesformand Jesper Schack. ”Hvis ikke vi var ambitiøse inden, så blev vi det i hvert fald med Jesper. Her fik forretningen lige et par ekstra gear”, fortæller Marianne.

Denne relation satte dybe afmærkninger og har været med til at gøre, at Marianne i dag selv også gerne vil give noget tilbage”.

”Jeg havde længe kig på Jesper som kandidat til min bestyrelse. Det var også ham, der gav mig de råd og skub, der skulle til for, at Guide2know voksede sig til den platform, der i dag går under navnet Gyldendal e-Learning”, siger Marianne.

Guide2know blev i maj 2018 solgt til Gyldendal, og Marianne forpligtede sig til at varetage posten som administrerende direktør i det nye datterselskab i København i tre år. Men det var ikke en lykkelig periode for den dynamiske Marianne, der var vant til at rykke hurtigt og få ting til at ske.

”Jeg var ved at ødelægge mig selv i Gyldendal. Der var mange følelser i det, jeg havde solgt, og Gyldendal var som at komme tilbage til det offentlige bureaukrati. Jeg følte, at mit hjertebarn langsomt blev pillet fra hinanden. Derfor købte jeg mig ud før tid i august 2020”, fortæller Marianne.

”Jeg var ved at ødelægge mig selv i Gyldendal. Der var mange følelser i det, jeg havde solgt, og Gyldendal var som at komme tilbage til det offentlige bureaukrati. Jeg følte, at mit hjertebarn langsomt blev pillet fra hinanden".
Marianne Hvid
-
Indehaver af Als Kloster

Drømmen blev til virkelighed

I løbet af de seneste ti år havde Marianne og hendes mand Flemming ikke haft mulighed for at tage lange ferier på grund af deres travle karrierer. I stedet tog de ofte på korte weekendture. Disse ture blev en kilde til inspiration, hvor de sammen delte drømme om at skabe deres egen beværtning.

Drømmen blev til virkelighed som “Als Kloster”. Et gårdhotel der skiller sig ud fra den konventionelle hoteloplevelse. Parret besluttede at tage chancen og skabe noget unikt i det gamle kloster, der kun ligger 200 meter fra Gendarmstien og fem minutter fra Sønderborg by med deres “lidt ekstra forkælelse-tilgang”.

”Klosteret har gennemgået en betydelig forvandling både indvendigt og udvendigt. Jeg faldt for beliggenheden men var faktisk ikke ret vild med bygningerne. Det var for lidt kloster og for meget eternittag. Derfor har vi gjort meget for at give stedet autenticitet”, siger Marianne.

Marianne og Flemming har siden overtagelsen arbejdet hårdt for at forvandle Als Kloster til en oase af hjemlig komfort og unikke oplevelser. Marianne, der tidligere havde brugt sin drivkraft til at udvikle virksomhederne Danske Værter og Guide2know, har nu fordybet sig i sin egen og helt særlige sans for gæstfrihed.

”Nu skal jeg finde balancen i at trives på Als Kloster og samtidig lave stedet til en stabil forretning. Dertil har jeg nogle bestyrelsesposter og der bliver også mere og mere plads til ”noget andet”. Jeg elsker at give tilbage og mener, at jeg har noget at dele ud af. Derfor er det her ”noget andet” blevet til en mentorrolle, hvor jeg i dag hjælper andre med at tage springet”, fortæller Marianne.

"Jeg elsker at give tilbage og mener, at jeg har noget at dele ud af. Derfor er det her ”noget andet” blevet til en mentorrolle, hvor jeg i dag hjælper andre med at tage springet".
Marianne Hvid
-
Indehaver af Als Kloster

Marianne Hvids iværksættereventyr er et eksempel på en kvinde, der har tænkt stort, taget chancer og konstant stræbt efter at udvikle sig. Og Sønderborg spiller ikke en uvæsentlig rolle i den historie, for som hun selv siger: “Det her er lidt det franske vinslot fra tv-programmet: Han, hun og drømmeslottet. Det er bare i Sønderborg, hvor jeg lovede at blive. Og her har jeg fået lov at udfolde mig”, afslutter Marianne.