Det var ikke Sønderborgs smukke natur, der gjorde forskellen for ægteparret Stine Paulsen og Nicolaj Gottlieb. De boede nemlig allerede naturskønt i Virum med nem adgang til søer og skove. De nyder Sønderborgs unikke kystlandskab nu, hvor de bor her, men det var ikke det, der gjorde udslaget. Det, der fik dem til at sælge rækkehuset i Virum og flytte hjem til Sønderborg, hvor de begge er vokset op, var livskvaliteten, muligheden for at pendle og være tæt på familien, det lavere tempo og nærværet.

Familieliv

Da Stine og Nicolaj for 25 år siden gik på Statsskolen i Sønderborg sammen – og da de 10 år senere blev kærester og bosatte sig sammen i Malmø – var Sønderborg ikke, hvad det har udviklet sig til i dag. Dengang tænkte de ikke hjemflytning som en mulighed, fortæller Stine.

”Sønderborg har udviklet sig helt vildt siden dengang, og det har da stor betydning for, at vi har lyst til at bo her. Det er rart, at der er gode spisesteder, hvor der er noget liv, så man får fornemmelse af storby på en meget hyggelig måde”, siger hun.

Noget af det, de begge er enige om adskiller sig markant fra livet i København og Virum, er tempoet og nærværet. At folk hilser og forholder sig til hinanden i nabolaget og på Dybbøl Skolen, hvor parrets 9-årige søn William startede i 3. klasse efter sommerferien.

”Jeg synes virkelig, det er hyggeligt, at alle siger godmorgen, når vi afleverer William – uanset om vi kender dem eller ej”, siger Nicolaj.  ”Og nogle gange kan jeg falde i snak med en anden forælder på parkeringspladsen, hvor vi taler sammen i 20 minutter, før vi ønsker hinanden god dag og tager videre. Det er helt nyt for os at møde mennesker, der kan tage 20 minutter ud af sit morgenprogram for at få en god snak. Det kan jeg virkelig godt lide,” siger han.

"Det er helt nyt for os at møde mennesker, der kan tage 20 minutter ud af sit morgenprogram for at få en god snak. Det kan jeg virkelig godt lide.”
Nicolai Gottlieb

Pendler til København

Nicolaj er 45 år og arbejder som IT-arkitekt ved Nordea. Stine er 43 år og har job som kunderådgiver i Nordeas 24-7 service, hvor rådgivningen foregår over telefonen.

De har begge valgt at beholde deres job i København. For Stines vedkommende er det næsten udelukkende fra hjemmekontoret i Sønderborg, mens det for Nicolaj kræver to arbejdsdage på hovedkontoret i København hver anden uge. De er enige om, at det er arbejdsvilkårene under Coronapandemien, der har muliggjort, at de kan bo i Sønderborg og samtidig beholde arbejdet i København. Det har især stor betydning for Nicolaj, der mener, at det vil være svært at finde et tilsvarende job i denne del af landet.

”Hvis jeg ikke kunne arbejde remote, så ville jeg nok være nødt til at skifte karriere. Det er helt klart virksomhedernes øgede velvilje til fleksibilitet som følge af Corona – og at jeg kan arbejde fra Sønderborg de fleste dage – der har gjort det muligt for os at bo her.  Det er ikke uden afsavn, da alle arrangementer i min branche foregår i eller omkring København. Men det er en løsning der fungerer godt for os som familie”, fortæller Nicolaj.

 

Dejligt at være tæt på familien

Mens familiebesøg i Sønderborg før i tiden foregik sjældent og varede en hel weekend, nyder Stine, Nicolaj og William nu at have familien som en del af deres hverdag.

”Jeg synes, det er så dejligt, at jeg spontant kan ringe til min mor og sige, at vi lige kommer forbi til en kop kaffe, når jeg har hentet William. Og at der altid er nogen, der kan hjælpe, hvis vi begge har pres på arbejdet, eller vi gerne vil ud at spise en aften. Nogle gange ringer William endda selv til sine bedsteforældre og lader os vide, at han og bedstemor lige har aftalt, at han skal derud og sove. Det er virkelig skønt”, fortæller Stine.

”Jeg synes, det er så dejligt, at jeg spontant kan ringe til min mor og sige, at vi lige kommer forbi til en kop kaffe, når jeg har hentet William."
Stine Gottlieb

Det er nu et halvt år siden, at flyttebilen med indholdet af rækkehuset i Virum krydsede Storebælt med Sønderborg som ende-destination. Stine havde længe haft et ønske om at flytte hjem til Sønderborg, men Nicolaj havde ikke lyst til at forlade sit job og de karrieremuligheder, der er i København inden for hans branche. Men med mulighed for hjemmearbejde i kølvandet på Corona og en drøm om en tilværelse som lystsejler og et familieliv med mere ro på, var det alligevel interessant, da boligmarkedet i Virum toppede.

”En ejendomsmægler, vi kendte, sagde, at hvis vi gik i salgstanker, var det nu, vi skulle sælge. Da der ville kunne gå 3-4 år, før markedet igen var på samme niveau, og da vi samtidig havde mulighed for en kursgevinst, hvis vi indfriede vores lån, var tidspunktet helt rigtigt, hvis vi ville noget andet. Så vi tog beslutningen, fik aftaler på plads med vores arbejdspladser og flyttede til Sønderborg. En beslutning, vi absolut ikke har fortrudt”, fortæller Nicolai.

Familien bor til leje centralt i Sønderborg, og har netop underskrevet købsaftale på et hus, tæt på Dybbøl-Skolen, som de skal overtage i sommeren 2023.