Amadou Bah fra Gambia er på det første afgangshold, der kan benytte sig af Første-Job Garantien på SDU. Han har nu fået en stilling som Elektronik Ingeniør hos Linak. Det er han glad for, for han vil meget gerne have, at Sønderborg bliver ramme om både hans familie- og karriereliv i fremtiden.

Studieliv

Amadou Bah vidste tidligt, at han ville være ingeniør. I barndomshjemmet på gården udenfor Sare Gumalo i Gambia gik tankerne ofte fra programmet på fjernsynets skærm, til hvad der mon var inde i kassen. Hvad var det, der fik TVet til at fungere, og hvordan var det sat sammen? Nysgerrigheden på elektronik og et talent for matematik førte den nu 33-årige Amadou Bah til en bachelorgrad fra Hacettepe University i Ankara og videre til en kandidatuddannelse på SDU og en titel som Elektronik Ingeniør.

”Det har været en rigtig god oplevelse at studere på SDU her i Sønderborg. Der er en meget eksperimenterende og praktisk tilgang til faget med opgaver, der passer ind i erhvervslivets behov, og det giver meget, at vi skriver speciale i samarbejde med en virksomhed. For mit eget vedkommende var det med Danfoss. Det var enormt rart og spændende at få lov at opleve og lære fra folk, der allerede er etableret i faget”, fortæller Amadou Bah.

”Det har været en rigtig god oplevelse at studere på SDU her i Sønderborg. Der er en meget eksperimenterende og praktisk tilgang til faget med opgaver, der passer ind i erhvervslivets behov, og det giver meget, at vi skriver speciale i samarbejde med en virksomhed."
Amadou Bah, Elektronik Ingeniør hos LINAK

Han tilføjer, at det internationale og mangfoldige miljø har gjort det nemt for ham som udlænding at bo i Sønderborg og studere på SDU.

Amadou Bah søgte flere stillinger på egen hånd, men det blev Første-Job Garantiordningen, der banede vejen til hans nuværende stilling i Linak. I ordningen har en række lokale virksomheder forpligtet sig til at gøre deres bedste for at finde en stilling til civil- og diplomingeniører fra SDU, som ikke er lykkes med at finde ansættelse efter endt uddannelse. De studerende får dog intensiv vejledning og sparring til jobsøgning i sidste del af deres uddannelse, så mange lykkes med at få ansættelse i en lokal virksomhed gennem almindelig jobsøgning.

 

Nyder trygheden i Sønderborg

Selvom den nyudklækkede ingeniør i dag er meget glad for, at det er Sønderborg, han bor og arbejder i, og at det er på SDU, han har taget sin kandidatuddannelse, var det ikke oprindeligt et ønske, han havde. Det var ifølge ham nærmere en tilfældighed, der førte ham til Sønderborg.

”Det var kun fordi, jeg kunne få et legat, at jeg valgte Sønderborg fremfor en anden universitetsby i Europa. Men det gav god mening, for SDU havde de fag, jeg gerne ville læse, og jeg kunne se, at uddannelserne var designet til erhvervslivets behov. Med garanti for første job efter endt uddannelse, var det også en virkelig god mulighed for at komme godt i gang med min karriere”, fortæller Amadou Bah.

Sønderborg har overrasket ham positivt, og i dag ønsker Amadou Bah, at det er her, hans børn skal vokse op, og hans karriere skal udfolde sig. Han nyder at bo i en by, hvor der både er et aktivt kultur- og byliv, og man samtidig kan nyde naturen, og ikke mindst at byen ikke er plaget af larm og forurening. Særligt følelsen af tryghed er noget af det, han holder meget af ved tilværelsen i Sønderborg.

”Jeg ser meget små børn cykle alene til skole om morgenen. Jeg synes, det er helt fantastisk, at man som forældre kan give sine børn den frihed uden at skulle frygte for deres sikkerhed. Det vil jeg gerne kunne give mine egne børn en dag. Jeg har også nydt, at jeg kunne gå alene hjem fra mit studiejob på en restaurant klokken et om natten uden at være bange for at bliver overfaldet. Det synes jeg er virkelig rart og trygt”, siger han.

Amadou er nu på boligjagt, da han skal flytte ud af sin kollegielejlighed på Handels-kollegiet. Han håber at finde en god lejlighed, han kan leje, og at det næste gang, han skal på boligjagt, vil være for at finde en villa i Sønderborg, hvor han kan stifte familie.

Første-Job Garanti på SDU

Som ingeniørstuderende på SDU Sønderborg har du garanti for første job, når du har afsluttet din diplomingeniør-uddannelse.