Horror er et kerneprodukt
Eventør arrangerer flere forskellige slags events, men især en type er et hit: horror. Halloween er blevet en dag, som mange danske børn glæder sig til. Kombinationen af uhygge, udklædning og slik er vundet frem. For Mia Lilliendahl begrænser uhyggen sig ikke kun til 31. oktober. De særligt eventyrlystne børn og voksne kan nemlig udfordre sig selv i Eventørs årligt tilbagevendende horror house, som blandt andet har udspillet sig på det tidligere psykiatriske hospital i Augustenborg.
Nogle af de tidligere arrangementer, som Mia Lilliendahl har stået for, har da også været særdeles uhyggelige. I 2021 kunne man møde Danmarks største seriemorder, kaldet ‘Englemagersken’, og komme med ind i den dagligstue, hvor hun mod et beløb adopterede spædbørn fra ugifte mødre. Kort tid efter hun havde fået børnene overdraget, kvalte hun dem, og i året 1921 blev hun dømt for 16 barnemord.
”Det er en makaber historie, som i den tid desværre ikke var enestående, og som trods grusomheden har haft en positiv effekt på vores samfund. Det er nemlig netop denne sag, der var årsag til, at man i Danmark indførte lov om tilsyn med plejebørn, så ingen bare kunne forsvinde. Historien kan lære os meget om udviklingen af vores samfund – også den dag i dag – og give nogle sunde refleksioner”, siger Mia Lilliendahl.
I år kan man også opleve flere af Eventørs spændende og skrækindjagende arrangementer, og her venter det autentiske horror house ‘Pigen i æbletræet’. Lokationen holdes endnu hemmelig, men scenen er sat. Gangene forvandles til dystre gader, hvor ligene ligger i bunker. Uhyggelige middelalderlige toner flyder ud af højtalerne, og pestramte familier skriger i smerte.
”Pigen i æbletræet kommer fra et sagn i Lysabild. Faktisk mener man, at byen har fået sit navn efter sagnet. Det siges, at pesten nærmest udryddede befolkningen på Als. Tilbage var en pige i Lysabild, der hver aften kravlede op i et æbletræ med sit tællelys og sagde: ”Jeg er her. Kom og hent mig. Jeg sidder helt alene. Alle er døde.” Den eneste, der var tilbage, var en dreng i Nordborg. Der sad de og kaldte på hinanden”, fortæller Mia Lilliendahl.
Fælles vækst for den skæve kultur
For at skabe de populære horror houses hyrer Mia Lilliendahl folk med de rette kompetencer, der er krævet fra event til event. Der er brug for sminkører, modige skuespillere, dekoratører, administrative medarbejdere og folk, der klarer praktiske gøremål på dagen for eventet. Til et teambuildingevent for Sønderjyllands Revison udført i tro James Bond-stil var der dog brug for helt andre kompetencer. Sammen med Idrætshøjskolen Sønderborg satte Eventør kulissen med en matsort helikopter, spiondroner, militærfolk og klatreinstruktører for at danne rammen om den perfekte temadag i agenternes verden.
Når Mia Lilliendahl skal skabe et event og hive kreative kræfter til, som kan hjælpe hende med at løfte opgaven, trækker hun på det netværk, hun skabte i sin tid, hos Det Lille Teater Gråsten og som lærer på Efterskolen Epos.
”De kreative mennesker er svære at finde. Jeg vil vildt gerne have et sted, hvor vi kan samle de folk, der virkelig kan sparke gang i de events, som giver mening for området. Vi har masser af fantastisk finkultur i Sønderborg. Det kan dog godt blive lidt for pænt for sådan en som mig. Jeg vil gerne plædere for en fælles vækst – også for den skæve kultur i Sønderborg. For de oplevelser, der stikker lidt af. Og det er jo det, vi så godt kan lide i Eventør: Det, der stikker ud fra det hele”, afslutter Mia Lilliendahl.