Det er som at træde ind i en anden verden, når du besøger Mia Lilliendahls univers – om det er på hendes kontor, eller om du oplever hende, når hun bringer den sønderjyske historie til live i Sønderborg. Og for Mia Lilliendahl og eventvirksomheden Eventør går det stærkt i Sønderborg.

Kulturliv

Kostumerne i Mia Lilliendahls lokale på Efterskolen Epos er et sammensurium af markante historiske personligheder, eventyrkarakterer og makabre mordere gennem tiden.

Store ekstravagante kjoler står på stativer, og på en polstret træstol ligger Den Gale Hattemagers høje, sorte hat. De fornemme kjoler til Narnias isdronning og hertuginde Louise Augusta står side om side med en kjole af affald til Madam Trash.

Mia Lilliendahl stiftede første gang bekendtskab med interaktiv historiefortælling, da hun under en ansættelse som projektleder i Sønderborg Kommune i 2018 var med til at udvikle et event om året 1864. Det blev udført i midtbyen, og tilskuere kunne opleve et autentisk Sønderborg med boder, personager fra 1864 og et historisk modeshow. Mia Lilliendahl blev så grebet af den måde at formidle historie, at hun i 2019 valgte at tage springet og skabe eventfirmaet Eventør.

”Det her med at formidle historie, hvor folk bliver aktiveret, er voldsomt spændende. Det mærker jeg også hos publikum, når jeg er ude og optræde som for eksempel hertuginde Louise Augusta. Børn, og for den sags skyld også voksne, bliver spørgelystne. De undrer sig over det tykke hvide lag pudder i mit ansigt. Så fortæller jeg, at trenden faktisk stammer tilbage fra det 17. århundrede og oprindelig skyldtes, at man ville skjule syfilissår i ansigtet. Mange tror, at det var en fin tid med pudder, parykker og smukke kjoler, men der lå ofte en meget morbid årsag bag”, fortæller Mia Lilliendahl.

”Det her med at formidle historie, hvor folk bliver aktiveret, er voldsomt spændende. Det mærker jeg også hos publikum, når jeg er ude og optræde som for eksempel hertuginde Louise Augusta. Børn, og for den sags skyld også voksne, bliver spørgelystne."
Mia Lilliendahl, indehaver af Eventør
-
Foto af Pato Soto

Fra Nordvest til Nordborg

Da den nu 54-årige Mia Lilliendahl og hendes eksmand tilbage i 2003 besluttede sig for at flytte til Nordborg med deres etårige søn, oddsede vennerne på, om parret ville flytte retur til København inden for to år. Mia Lilliendahl og eksmanden ville have luft under vingerne og følte, at deres toethalvtværelses lejlighed i Nordvest blev for lille for dem og deres nyfødte. Det var eksmandens gamle medstuderende, der ubekymrede og i sjov foreslog dem at flytte til Sønderborg.

Vennerne fik ikke ret. Det er nu mange år siden, at Mia Lilliendahl og familien flyttede til Sønderborg, og de er stadig glade for deres beslutning om at flytte til Sønderjylland.

”Det var noget af et kulturchok at flytte hertil, men med vores søn kom der en naturlig integration. Mange af vores gamle venner fra København sagde, at vi var fuldstændige vanvittige, men vi bor her begge endnu på 19. år. Jeg kan da godt tage til Aalborg eller København, men den unikke historie, man kan fortælle her, kan man ikke fortælle andre steder. Sønderborg er epicentret for så meget vigtig historie”, siger Mia Lilliendahl.

Det går da også rigtig godt med at bringe historien til andre, selv om det med Mia Lilliendahls ord har været lidt af en rutsjebanetur at starte sin virksomhed op lige før og under coronaepidemien. Mia Lilliendahl mærker en klar forandring fra dengang til nu.

”Indenfor det sidste år er min virksomhed virkelig blevet en succes. Jeg har haft så mange events, at jeg dårligt nok har kunnet trække vejret. Med den liste over henvendelser, jeg har fået fra folk allerede nu, kan jeg se, at 2023 bliver mindst lige så travl som sidste år”, siger Mia Lilliendahl.

”Indenfor det sidste år er min virksomhed virkelig blevet en succes. Jeg har haft så mange events, at jeg dårligt nok har kunnet trække vejret. Med den liste over henvendelser, jeg har fået fra folk allerede nu, kan jeg se, at 2023 bliver mindst lige så travl som sidste år.”
Mia Lilliendahl, indehaver af Eventør
-
Foto af Anders Kibbel

Horror er et kerneprodukt

Eventør arrangerer flere forskellige slags events, men især en type er et hit: horror. Halloween er blevet en dag, som mange danske børn glæder sig til. Kombinationen af uhygge, udklædning og slik er vundet frem. For Mia Lilliendahl begrænser uhyggen sig ikke kun til 31. oktober. De særligt eventyrlystne børn og voksne kan nemlig udfordre sig selv i Eventørs årligt tilbagevendende horror house, som blandt andet har udspillet sig på det tidligere psykiatriske hospital i Augustenborg.

Nogle af de tidligere arrangementer, som Mia Lilliendahl har stået for, har da også været særdeles uhyggelige. I 2021 kunne man møde Danmarks største seriemorder, kaldet ‘Englemagersken’, og komme med ind i den dagligstue, hvor hun mod et beløb adopterede spædbørn fra ugifte mødre. Kort tid efter hun havde fået børnene overdraget, kvalte hun dem, og i året 1921 blev hun dømt for 16 barnemord.

”Det er en makaber historie, som i den tid desværre ikke var enestående, og som trods grusomheden har haft en positiv effekt på vores samfund. Det er nemlig netop denne sag, der var årsag til, at man i Danmark indførte lov om tilsyn med plejebørn, så ingen bare kunne forsvinde. Historien kan lære os meget om udviklingen af vores samfund – også den dag i dag – og give nogle sunde refleksioner”, siger Mia Lilliendahl.

I år kan man også opleve flere af Eventørs spændende og skrækindjagende arrangementer, og her venter det autentiske horror house ‘Pigen i æbletræet’. Lokationen holdes endnu hemmelig, men scenen er sat. Gangene forvandles til dystre gader, hvor ligene ligger i bunker. Uhyggelige middelalderlige toner flyder ud af højtalerne, og pestramte familier skriger i smerte.

”Pigen i æbletræet kommer fra et sagn i Lysabild. Faktisk mener man, at byen har fået sit navn efter sagnet. Det siges, at pesten nærmest udryddede befolkningen på Als. Tilbage var en pige i Lysabild, der hver aften kravlede op i et æbletræ med sit tællelys og sagde: ”Jeg er her. Kom og hent mig. Jeg sidder helt alene. Alle er døde.” Den eneste, der var tilbage, var en dreng i Nordborg. Der sad de og kaldte på hinanden”, fortæller Mia Lilliendahl.

 

Fælles vækst for den skæve kultur

For at skabe de populære horror houses hyrer Mia Lilliendahl folk med de rette kompetencer, der er krævet fra event til event. Der er brug for sminkører, modige skuespillere, dekoratører, administrative medarbejdere og folk, der klarer praktiske gøremål på dagen for eventet. Til et teambuildingevent for Sønderjyllands Revison udført i tro James Bond-stil var der dog brug for helt andre kompetencer. Sammen med Idrætshøjskolen Sønderborg satte Eventør kulissen med en matsort helikopter, spiondroner, militærfolk og klatreinstruktører for at danne rammen om den perfekte temadag i agenternes verden.

Når Mia Lilliendahl skal skabe et event og hive kreative kræfter til, som kan hjælpe hende med at løfte opgaven, trækker hun på det netværk, hun skabte i sin tid, hos Det Lille Teater Gråsten og som lærer på Efterskolen Epos.

”De kreative mennesker er svære at finde. Jeg vil vildt gerne have et sted, hvor vi kan samle de folk, der virkelig kan sparke gang i de events, som giver mening for området. Vi har masser af fantastisk finkultur i Sønderborg. Det kan dog godt blive lidt for pænt for sådan en som mig. Jeg vil gerne plædere for en fælles vækst – også for den skæve kultur i Sønderborg. For de oplevelser, der stikker lidt af. Og det er jo det, vi så godt kan lide i Eventør: Det, der stikker ud fra det hele”, afslutter Mia Lilliendahl.

© Patricio Soto
-
Englemagersken
© Lene Esthave
-
Den Gale Hattemager

Læs mere:

Eventør