Mathies og Mettes hverdag med børn og arbejde hang ikke sammen i København. Beslutningen om at flytte til Høruphav var helt rigtig for familien, og siden er begge Mettes søstre med familier også flyttet hjem.

Familieliv

I Mette Brudvig Astrups barndom var naturen den bedste legeplads. Den var lige rundt om hjørnet fra villaen i Vester Sottrup, og der var frihed til at gå på opdagelse i den – helst på ryggen af en pony. Hun tror på, at den opvækst har givet hende robusthed, mod og livsglæde. Derfor nagede det hende, da de boede i Søborg udenfor København, at hendes egne børn kun havde rækkehusets 200 kvadratmeter have og et lidt større fællesområde at boltre sig på udendørs.

Dengang boede Mette og Mathies Brudvig Astrup med deres tre børn i alderen nul til fem år i det knap 90 kvadratmeter store rækkehus, og det omdiskuterede hamsterhjul var pinefuldt rammende for familiens hverdag, fortæller Mette Brudvig Astrup.

”Jeg bekymrede mig altid over, om jeg kunne nå at hente mine børn i vuggestue og børnehave inden lukketid. Jeg arbejdede på Frederiksberg Alle, og det kunne tage alt mellem 15 og 40 minutter at nå til Søborg. Min mand havde en krævende salgschef-stilling ved Kongens Nytorv, og uden bedsteforældre der kunne træde til, var det en kamp at få hverdagen til at fungere”, fortæller hun.

”Jeg bekymrede mig altid over, om jeg kunne nå at hente mine børn i vuggestue og børnehave inden lukketid. Jeg arbejdede på Frederiksberg Alle, og det kunne tage alt mellem 15 og 40 minutter at nå til Søborg."
Mette Brudvig

Mette er uddannet journalist fra Roskilde Universitet med sidefag i Kultur- og Sprogmødestudier. Hun havde arbejdet på Dagbladet Politiken og var nu kommunikationsrådgiver hos Frelsens Hær. Her var der større fleksibilitet til at få familie- og arbejdsliv kabalen til at gå op, men det var ikke nok.

Hverdagen hang kun lige og lige sammen, og vi manglede livskvalitet i form overskud, tid, nærvær og naturen til at genoplade batterierne, fortæller hun.

”Jeg savnede især havet, som altid har haft en terapeutisk effekt på mig. Om det er Middelhavet, Vesterhavet eller Flensborg Fjord, så giver det mig glæde og en følelse af ro og af at være grounded. Jeg ville gerne have let adgang til havet i min og min families hverdag, men da vi ville skulle arbejde endnu mere og dermed være endnu mere væk fra vores børn for at realisere det, tænkte vi ikke på det som en mulighed. Og dengang var det en helt urealistisk mulighed, at vi kunne flytte væk fra Storkøbenhavn”, fortæller hun.

 

En pludselig erkendelse

Sommeren 2016 blev det vendepunkt, der fik familien til at sælge rækkehuset i Søborg og flytte til en roligere tilværelse i Høruphav.

”Vi havde haft nogle dejlige uger i mine forældres sommerhus ved Flensborg Fjord. Vi nød havet, Gerdarmstien og området med byture til Sønderborg og Flensborg. Vi stod også ved Sønderborg Slot i frisk havluft og nød vores børns fascination over det smukke ringrideroptog med de flotte heste og ryttere, som vi senere så dyste mod hinanden på ringriderpladsen. Og vi nød i den grad roen og samværet med hinanden og med mine forældre”, fortæller Mette.

"Vi stod også ved Sønderborg Slot i frisk havluft og nød vores børns fascination over det smukke ringrideroptog med de flotte heste og ryttere, som vi senere så dyste mod hinanden på ringriderpladsen. Og vi nød i den grad roen og samværet med hinanden og med mine forældre.”
Mette Brudvig

Den dejlige sommerferie ved Rinkenæs var dog ikke nok til at, at Sønderborg for alvor kom i spil som en mulig ramme om familiens liv. Det var på trods af, at Mette og Mathies den sommer bed mærke i, at store flotte huse tæt på havet ikke var dyrere end deres eget rækkehus i Søborg.

Da familien vendte retur til hverdagen i den Københavnske forstad, var det svært at ryste kontrasten af sig. De havde haft to uger med masser af frihed til børnene, spandevis af krabber fanget med en tøjklemme på en snor og lune sommeraftener med bølgeskvulp. Da de kort efter var til Gladsaxes årlige fest- og kulturdag kom erkendelsen. Familien skulle flytte til Sønderborg.

”Det var en slående kontrast, vi oplevede til byfesten i Gladsaxe. Det var hektisk, fordi der var så mange mennesker, så børnene skulle holdes i hånd eller blive i klapvognen, så de ikke blev væk i menneskemængden. Kulissen var bygninger og beton og ikke Sønderborg Slot med havet som baggrund, som ved ringridderfesten for kort tid siden. Da slog det os, at det ikke stemte overens med det familieliv og den opvækst, Mathies og jeg drømte om at give vores børn”, fortæller hun.

Hun understreger, at de havde haft nogle gode år i København, og at hun stadig elsker byen.

”Vi holdt meget af livet i København og Søborg, og de dejlige mennesker, der var en del af vores liv. Både venner, gode naboer og familiemedlemmer. Men da det ikke kun var os to længere, men vi fik børn, der skulle ud at udforske grænser for både opførsel og frihed, stemte det ikke længere overens med vores behov og ønsker for deres barndom. Vi brugte ikke længere byen, men kørte derimod langt for at komme ud, hvor der var luft og natur. Og vi havde brug for, at der var flere hænder i hverdagen og vidste, at mine forældre havde stor lyst til at hjælpe og være en del af vores familieliv”, fortæller hun.

 

En ny tilværelse i Høruphav

I januar 2017 flyttede familien Brudvig Astrup ind i et lejet hus i Høruphav. De havde begge beholdt deres job i København og ville prøve livet i Sønderborg af i en lejebolig, før de investerede i et hus. Der gik dog kun få måneder, før de havde købt en familievilla i det gamle Høruphav med udsigt til skov og med havet få minutters gang derfra.

Mathies fik arbejde på Danfoss, hvor han i dag besidder en stilling som Lead Business Developement Manager i segmentet Climate Solutions. Mette arbejdede i nogle år som efterskolelærer på Science Efterskolen Nordborg Slot, har derefter haft egen virksomhed inden for kommunikation og forretningsudvikling og arbejder i dag som Kommerciel Direktør i GOTO Sønderborg Fonden. Børnene trives, og ægteparret er meget glade for, at de dengang valgte at flytte til Sønderborg.

”Vi elsker livet hernede og taler ofte om, hvor glade vi er for, at vi turde gøre det. Vi anede helt ærligt ikke, hvad det var for et samfund, der ventede os. Som familie nyder vi havet og skoven sammen med vores to hunde, som vores børn knuselsker. Jeg nyder at kunne ride i skoven på en dejlig islænderhest, jeg har part på, hvor jeg lader mine batterier op og kan tænke mine tanker til ende.

”Vi elsker livet hernede og taler ofte om, hvor glade vi er for, at vi turde gøre det. Vi anede helt ærligt ikke, hvad det var for et samfund, der ventede os. Som familie nyder vi havet og skoven sammen med vores to hunde, som vores børn knuselsker."
Mette Brudvig

Noget af det allerbedste er, at vi har børnenes mormor og morfar som en del af vores hverdag nu. Begge mine søstre er siden også flyttet hjem igen med deres familier og min tætte veninde fra København er også flyttet til Sønderborg, hvor hun nu har stiftet familie. Så det er lidt ”knib mig i armen” fantastisk, at vi nu er så mange samlet, og at vi heldigvis alle er vilde med livet her”, fortæller Mette.

Mathies og Mette savner ikke storbyen. De nyder gastronomien, og de mange kulturtilbud i Sønderborg, men det allerbedste for dem – understreger Mette Brudvig Astrup – er, at børnene trives så godt, at kvaliteten af deres børnehave og skole er så høj.

© Destination Sønderjylland
© Destination Sønderjylland