På lørdag deltager et hold på seks børn fra Sønderborg i teknologi- og naturvidenskabskonkurrencen FIRST Lego League i Esbjerg. Går de videre, skal de til Danmarksmesterskab i Odense, og vinder de der, så er det videre ud i verden. De seks børn og deres fire vejledere i fritidsklubben ’NXT EV3lution’ mødes hver søndag i Stevning Kulturhus, hvor de forbereder sig til den verdensomspændende konkurrence, der afholdes hvert år.
Familieliv

Klubben i Sønderborg har eksisteret i 21 år og har i den periode været i USA fem gange og været kåret som Europamestre to gange. En af holdets fire vejledere, Ejner Kobberø Andersen, der til dagligt er direktør for produktledelse i Danfoss, har høje forventninger til holdets præstation.

”Jeg er meget imponeret over vores hold og det, de har fået lavet. Som en del af konkurrencen skal de programmere en robot, som de har bygget i Lego, til at gennemføre en bane med forskellige opgaver. Det er de lykkes med til et meget højt niveau. Teknologi og naturvidenskab kan være svært lærestof, men med leg og konkrete opgaver kan det gøres både spændende og inspirerende. Det er også vores håb, at vi kan motivere deltagerne til at dyrke interessen for de tekniske fag, når de senere skal til at vælge en videregående uddannelse”, siger Ejner Kobberø Andersen.

Konkurrencen FIRST Lego League er en global teknologi turnering for børn og unge i alderen 10 til 16 år med omkring 700.000 deltagere. Hvert år er det et nyt tema, og alle deltagerhold får otte uger til at løse en opgave bestående af en teoretisk og en praktisk del.

 

Elbiler skal fungere som batteri

Udover den programmerede Lego robot, skal de deltagende hold præsentere en innovations ide indenfor temaet energi, og idéen må meget gerne visualiseres i Lego. Holdet fra Sønderborgs innovationsidé er, at elbiler skal fungere som batteri, der kan lades op og levere strømmen igen. På den måde kan bilens batteri lades op, når strømmen er billig og grøn, og den kan tappes igen til hjemmet eller arbejdspladsen i peak-perioderne, fortæller Antoine Perruchot, der er 9 år gammel og holdets yngste medlem.

”Når bilen har leveret den strøm, man skal bruge i hjemmet om morgenen, kører man på arbejde – for eksempel i Danfoss – og sætter bilen til en ladestander der”, fortæller Antione Perruchot. Han fører en lille bil fra et hus bygget af Lego til parkeringspladsen på en virksomhedsbygning – også bygget af Legoklodser – hvor han sætter bilen til en ladestander.

”Når bilen har leveret den strøm, man skal bruge i hjemmet om morgenen, kører man på arbejde – for eksempel i Danfoss – og sætter bilen til en ladestander der”
antoine perruchot, medlem af

”På den måde kan virksomheden bruge strømmen fra elbilens batteri, og når så solen skinner op ad dagen, lades bilen op igen med grøn strøm. Efter arbejde kan man køre hjem og sætte sin elbil til standeren og bruge af den grønne strøm til madlavning, oplysning, og hvad man ellers skal derhjemme”, fortæller han.

 

Opbakning fra ProjectZero

Hos ProjectZeros direktør Brian Seeberg, vækker NXT EV3lutions innovationsprojekt begejstring. Han er glad for, at det unge teknologi-hold fra Sønderborg skal ud og repræsentere kommunen med fokus på den grønne omstilling.

”I Sønderborg arbejder vi målrettet på at blive en grøn udviklingshub, og derfor gør det mig meget glad, når vi sender børn ud i landet og verden for at dyrke innovationen, udvikle sig og tage ambitionsniveauet til nye højder. Vi har stærkt brug for, at de kommende generationer har lyst til at arbejde med grøn innovation og teknologi, så de kan være med at til udvikle de løsninger, der skal bremse klimaforandringerne. Så det er stærkt, at vi har et hold af så dygtige og engagerede børn og unge, der repræsenterer Sønderborg på netop det område”, siger Brian Seeberg.

"Vi har stærkt brug for, at de kommende generationer har lyst til at arbejde med grøn innovation og teknologi, så de kan være med at til udvikle de løsninger, der skal bremse klimaforandringerne."
brian seeberg, diretør for Projectzero

Formålet med FIRST Lego League er at give børn og unge en god oplevelse med projektarbejde, teamarbejde og teknologi fra en tidlig alder. Samtidig er ønsket, at flere børn får interesse for naturvidenskaben og vælger at uddanne sig indenfor grønne løsninger.

Læs mere:

First Lego League