Familien Bonde er flyttet hjem til Als og har skabt sig en tilværelse, som de trives i og dagligt glædes over. Her er alt, hvad de har brug for.

”Man kunne se det på den måde, vi agerede. Så snart det var weekend, pakkede vi vores lille Skoda Fabia og kørte de to timer hjem til Als”.

”Jeg tror ikke engang, vi sagde det højt. Det lå bare i kortene”.

Sådan siger ægteparret Camilla Frederiksen Bonde og Jacob Berthelsen Bonde om tiden, lige inden de i sommeren 2017 besluttede at flytte tilbage til Als. Efter seks år i Aarhus med studier pakkede de deres lille familie, der inkluderede deres et-årige søn William, sammen – og tog hjem.

At flytte hjem til Als lå længe mellem linjerne, og i dag er Camilla og Jacob, der begge er 32 år, glade for at være tilbage i det sønderjyske. Tæt på familie og venner, tæt på naturen og tæt på de mange muligheder i Sønderborg.

"At flytte hjem til Als lå længe mellem linjerne, og i dag er Camilla og Jacob, der begge er 32 år, glade for at være tilbage i det sønderjyske."

Altid haft en særlig betydning

Parret, der begge er vokset op på Als – han i Tandslet, hun i Guderup – mødtes på Business College Syd i 2007, hvor venskabet mellem dem udviklede sig til et kæresteforhold tre år senere.

En jordomrejse gjorde forholdet endnu stærkere, og sammen flyttede de til Aarhus for at studere. Camilla begyndte at læse jura, mens Jacob efter et halvt års studie i HA-almen valgte at læse en bachelor i Marketing and Management Communication i stedet. Det blev han så glad for, at han derefter tog overbygningen som kandidat i Corporate Communication.

Undervejs i studierne valgte kæresteparret at udvide familien og blev i 2016 forældre til sønnen William.

”Jeg har altid ønsket at blive mor tidligt, så jeg var sådan set klar til at få barn, mens jeg tog min bachelor. Det var oplagt at få et barn på kandidaten, for så passede det med, at vi var færdige med vores studier samtidig, når nu Jacob skiftede uddannelse. Og så passede det også med, hvis vi skulle hjem og søge job”, fortæller Camilla.

Tanken om at vende tilbage til Als for at søge arbejde lå i baghovedet, og for parret har området, hvor de levede som børn og unge, altid haft en helt særlig betydning.

”Jeg har altid haft en følelse af hjem, når jeg tænkte på Als. Selv da vi boede i Aarhus, så skulle vi hjem til Sønderjylland i weekenden. Når vi kørte over broen til Als, så gjorde det mig glad. At kigge ind over byen og komme ud til alle rapsmarkerne og alt det, som er mega dejligt. Det kan jeg ikke få andre steder”, siger Camilla.

"Når vi kørte over broen til Als, så gjorde det mig glad. At kigge ind over byen og komme ud til alle rapsmarkerne og alt det, som er mega dejligt. Det kan jeg ikke få andre steder”
Camilla Bonde

Tæt på familie og venner

Det sønderjyske trak endnu mere i Jacob og Camilla Bonde, efter de var blevet forældre. De ville gerne være tættere på deres familie og besluttede derfor at flytte tilbage til Als, da de begge var færdige med at studere i 2017. Først boede de i et lejet hus i Dybbøl i et år for at finde sig til rette i de nye – men dog velkendte – omgivelser og med nye jobs. Jacob arbejder i dag som strategikonsulent i direktionssekretariatet i Sydbank i Aabenraa, mens Camilla er teamleder i Landbrugsstyrelsen i Augustenborg. De bor nu i Hørup på sjette år – blot ti minutter fra hvert af deres forældrepar.

Det er en stor glæde at have både Jacobs og Camillas forældre tæt på i det daglige, og de ses ofte.

”Det er det, der giver noget fylde i hverdagen. Vi har en god relation og snakker godt sammen og er omkring hinanden. Det er vi glade for, og det ville vi ikke have undværet”, siger Jacob.

Bedsteforældrene giver da også gerne en hjælpende hånd med. Hver anden torsdag henter Jacobs forældre børnebørnene, som i dag både tæller den snart syvårige William og hans lillebror Ditlev, der kom til verden i juni 2019. Camillas forældre passer også jævnligt de to drenge, når de har fri i weekenderne. Og så er der også al den praktiske hjælp med huset.

”Det er lige fra: ‘Vi har den her udfordring med huset, kan du hjælpe?’”, siger Jacob.

”Ja, eller til: ‘Der er noget galt med opvaskemaskinen’. De kommer stadig og hjælper”, siger Camilla og griner.

Tanken om at være tættere på vennerne i Sønderborgområdet havde også en afgørende betydning for, at parret vendte hjem til Als. Jacob ses stadig med drengene fra skoletiden i Hørup, og både han og Camilla mødes også med nogle af de forhenværende klassekammerater fra Business College Syd.

”Vi har hver især holdt fast i det netværk, vi havde hernede, fra handelsskoletiden, og det er her endnu. Det var helt sikkert også en af grundene til, at det var tiltalende at komme hjem”, siger Jacob.

”Vennerne hernede havde fået børn. Så det at komme hjem til andre, der var i samme båd, betød også noget”, siger Camilla og fortæller, at mange af de andre venner, der rejste væk for at studere, også siden er vendt tilbage til området.

”Vi har hver især holdt fast i det netværk, vi havde hernede, fra handelsskoletiden, og det er her endnu. Det var helt sikkert også en af grundene til, at det var tiltalende at komme hjem”
Jacob Bonde

Dagligdagen og fritiden

Parret, der blev forlovet på Alsik i december 2019 og gift sidste sommer, kan med glæde se, hvordan deres hverdag i Als også fungerer godt for deres børn.

“Vi har været suverænt heldige ved at få plads 50 meter henne ad vejen i Kløverlykke Børnehus, hvor der er fantastisk personale og nogle fantastiske rammer omkring børnene. Jeg sidder som formand i forældrerådet og er derfor også med i den fælles bestyrelse for hele Als. Det giver muligheden for at have en finger på pulsen i forhold til, hvad der sker“, siger Jacob.

Også for storebror William, der går på skolen i Hørup, er området en god base.

“Hørup hænger sammen med cykelstier, og der er ikke lang vej fra vores hus til Brugsen eller skolen, så William cykler selv i skole og hjem igen. Det er vi trygge ved, fordi han ikke skal ud på store veje“, fortæller Jacob.

Det er dog ikke kun børnenes hverdag, parret engagerer sig i. Camilla og Jacob går også op i det lokale fritidsliv. De bruger en del tid på at spille padel tennis, mens Camilla også har forsøgt at holde fast i sin livslange interesse.

“Jeg har gået til ringridning, siden jeg var seks år gammel. Min hest døde, da jeg boede i Aarhus, og jeg har ikke fået en ny siden, fordi vi fik børn og arbejde. Men ringridning vil stadig være en del af os, og jeg vil også gerne ride med igen. Jeg gør det engang imellem, men ikke lige så stabilt, som det var engang“, fortæller Camilla, der også har engageret sig i damefrokostkomiteen, som arrangerer en stor damefrokost i forbindelse med Ringriderfesten i Sønderborg. Jacob har også flere fritidsinteresser, som han dyrker. For, som han siger, er der mange muligheder.

“Jeg har spillet en del håndbold – også da vi kom hjem igen – men jeg er blevet skadet, så jeg spiller ikke så meget lige nu. Jeg har en kammerat, som jeg cykler en tur på mountainbike med engang imellem, og det er der rig mulighed for her i skovene og langs Gendarmstien. Og så fisker vi en lille smule og har mulighed for at tage ud på andejagt i pramme ved Kegnæs. Så der er bare forskellige, fede muligheder“.

"Jeg har en kammerat, som jeg cykler en tur på mountainbike med engang imellem, og det er der rig mulighed for her i skovene og langs Gendarmstien. Og så fisker vi en lille smule og har mulighed for at tage ud på andejagt i pramme ved Kegnæs. Så der er bare forskellige, fede muligheder“
Jacob Bonde

Sønderborg kan noget særligt

Det er ikke tilfældigt, at mange af de gamle børn fra området flytter tilbage igen som voksne, mener Camilla og Jacob Bonde. For Sønderborg og omegnen kan noget helt særligt.

”Hele Danmark har alt, der er bare tit langt til ting. Her får du både skov og strand, hav og havn og byliv. Det er lige meget, om du vil ind at shoppe – så er der fine butikker og specialbutikker at shoppe i – eller om du vil gå rundt ved kysten på Gendarmstien. Det er sådan en lækker kombination af natur og byliv, og alt er tæt på. Der er alt her”, siger Camilla.

Det er Jacob enig i, og han fremhæver også havneområdet i byen.

”Det er et lækkert sted at være. Sønderborg har så mange ting at tilbyde. Der bliver sat flueben ved alle de ting, vi gerne vil have”.

Efter knap seks år tilbage i Sønderjylland kan Sønderborg dog stadig overraske parret.

”Jeg kan tage mig i at tænke: ‘Er det her virkelig Sønderborg? Kan Sønderborg tilbyde det her?’ Det er ret unikt og fantastisk”, siger Jacob.

Camilla stemmer i og fortæller om en af de helt særlige oplevelser, hun havde for nylig.

”For en måned siden sad jeg med tre veninder på Visselulles Vinbar. Det var den første aften, hvor vi kunne sidde ude med tæpper på og med et glas. Marsvinene kom springende op gennem havnen, og jeg tænkte: ‘Hvad er det her? Det er jo for vildt. Tænk at være så heldig at sidde lige her lige nu?’ Den følelse synes jeg, at jeg tit kan få hernede. Der er så mange gode ting”.

”For en måned siden sad jeg med tre veninder på Visselulles Vinbar. Det var den første aften, hvor vi kunne sidde ude med tæpper på og med et glas. Marsvinene kom springende op gennem havnen, og jeg tænkte: ‘Hvad er det her? Det er jo for vildt. Tænk at være så heldig at sidde lige her lige nu?’ Den følelse synes jeg, at jeg tit kan få hernede."
Camilla Bonde

Parret kan se, hvordan Sønderborg har udviklet sig rigtig meget, siden de som børn og teenagere boede i byen, og de er spændte på, hvad der kommer til at ske i Sønderborg fremover.

”Det er spændende, hvor Sønderborg er om 20 år, for der er sket så meget allerede. Det er en by i udvikling, og der kommer mange forskellige butikker og tiltag. Jobmulighederne er her også, hvis man har lyst til at slå sig ned. Kan vi få flere tilflyttere og vækste på tilflytningsfronten, så er vi godt stillet”, siger Jacob.

”Det er også de mange muligheder, der gør, at vi føler, vi har det godt, og det er et godt sted at være. Vi bliver boende – det tror jeg roligt, vi kan sige”.