Anne og Fabian Pattberg har længe kendt til Sønderborg, og da det tyske par længtes efter mere natur og bedre livsvilkår, valgte de at flytte 600 km nordpå til Sønderborg midtby.

Familieliv

København, London, Düsseldorf og nu Sønderborg. Det tyske ægtepar Anne og Fabian Pattberg har boet i flere storbyer og opfatter sig selv som europæere frem for tyske – nu er de faldet til i det sønderjyske. Familiens forhold til Sønderborg strækker sig over flere generationer, men Anne og Fabian havde aldrig gættet på, at byen ville blive deres nye hjem.

“Vi har begge boet i Danmark før, men dengang havde vi ingen ide om, at vi engang vil komme til at bo her for bestandigt. Det var under vores studietid på CBS i København, hvor vi begge læste internationale studier. Anne læste en master, og jeg havde blot tre uger tilbage af min udveksling på bachelordelen. En fælles ven fra Østrig introducerede os for hinanden. Vi mødtes i Tivoli og forelskede os straks i hinanden”, fortæller Fabian.

"Vi har begge boet i Danmark før, men dengang havde vi ingen ide om, at vi engang vil komme til at bo her for bestandigt."
Fabian Pattberg

Anne fra Flensborg og Fabian fra Bremen valgte at gifte sig et år efter deres første møde. Sammen har parret, der i dag er henholdsvis 47 og 48 år, datteren Lola på 10 år, der til daglig går på Sønderborg International School.

“Efter vi giftede os, boede vi forskellige steder i København. Jeg var længe klar over, at jeg ville gøre karriere inden for bæredygtighed, men på daværende tidspunkt var der endnu ikke mange ledige jobs i sektoren for nyuddannede. England var til gengæld særlig proaktiv indenfor feltet. Siden Fabian var ved at skrive sin kandidatafhandling og kunne gøre dette remote, tog vi beslutningen om at flytte til London for at skabe os et liv og en karriere der. Vi elskede det!”, fortæller Anne.

 

Rejsen gik ufrivilligt hjem til Tyskland

I London blev karrierelivet levet fuldt ud, og parret nød hver dag. Anne fik drømmejobbet hos Camelot plc, hvor hun ledede afdelingen for bæredygtighed gennem flere år. Fabian startede også karrieren med fokus på bæredygtighed hos engelske E.ON. Her var han ansvarlig for virksomhedens CSR-politik. Inden længe havde han også startet et onlineforum om samme emne. Men livet ændrede sig brat for parret.

“Finanskrisen ramte England ganske hårdt, og fordi jeg blev syg med skjoldbugskræft, besluttede vi, at tiden var inde til at lave en livsændring. Det var vel at mærke efter 12 år udenlands. Vores tanker gik også i retning af at stifte familie snart. Mine forældres helbred var heller ikke godt, så den mest rationelle beslutning var derfor at flytte tilbage til Tyskland”, fortæller Anne Pattberg.

“Finanskrisen ramte England ganske hårdt, og fordi jeg blev syg med skjoldbugskræft, besluttede vi, at tiden var inde til at lave en livsændring. Det var vel at mærke efter 12 år udenlands."
Anne Pettberg

“Vi flyttede hjem på grund af sundhedsforsikring, for at være tættere på familien og bedre muligheder for job og løn. Men det var svært for os. Vi er ivrige efter nye oplevelser. Vi elsker at integrere os dybt i ny kultur, forstå vores omgivelser og virkelig få en fornemmelse af livet uden for den tyske grænse”, supplerer Fabian.

I 2011 flyttede parret fra London til Krefeld i nærheden af Düsseldorf, hvor Lola lykkeligvis kom til verden to år senere. Anne var headhuntet til konsulentvirksomheden PWC i Düsseldorf og rejste meget rundt i Tyskland for at besøge hendes kunder. Også Fabian knoklede med overtagelsen af forældrenes virksomhed.

 

Coronaepidemien åbnede parrets øjne

Hverdagen i Krefeld var ikke en nem tid for Anne og Fabian. De savnede mere natur, mindre trafik og bedre uddannelse til datteren. Anne brugte rigtig meget energi på arbejdet, men da hun også gerne ville være mere sammen med Lola, var de to verdener uforlignelige. Anne besluttede derfor at blive selvstændig i 2015. Alligevel var parret stadig ikke tilfredse. Hele regionen var tætpakket med mennesker, og de grønne områder var ikke at finde.

“Vi har brugt de sidste to år på at overveje, hvor vi kunne flytte hen for et bedre liv. På grund af Brexit var England åbenlyst et dumt valg. Vi er først og fremmest europæere, og de mange fordele, det giver, bør vi tænke mest muligt ind i vores liv”, siger Fabian.

Da coronaepidemien ramte, åbnede det familien Pattbergs øjne for at arbejde remote. Parrets selvstændige erhverv var vokset i sådan en grad, at det kunne udføres overalt i verden. Det var på turen hjem fra en sommerhustur i Blåvand, at tankerne faldt på Danmark.

”Jeg husker det tydeligt. Det var i bilen på vej mellem Esbjerg og Kolding. Vi tænkte: hvorfor ikke Danmark? Da vi kom hjem, kiggede vi på et kort. Vi vidste, at vi ville lede i det syddanske, så vi havde kort afstand til Tyskland. Det tog ikke lang tid, før vi havde booket en ny ferie, denne gang i Skelde ved Broager. Nu skulle vi opleve Danmark på ny”, fortæller Fabian.

Under deres ferie fik Anne, Fabian og Lola besøg fra tyske venner og familie og gik sammen på opdagelse i udvalgte syddanske byer. Med deres hang til urbanisme var drømmen at finde et hus i byen, hvor skole, arbejde og kultur var i gåafstand.

”Fornemmelsen med Sønderborg var der med det samme. Byen, som ligger midt i naturen, er billedskøn. Her er store, toneangivende virksomheder, og så er infrastrukturen eminent. Det er lige meget, om du vil gå, cykle, køre i bil, med tog eller flyve. Det er alt, vi kunne drømme om”, fortæller Anne.

”Fornemmelsen med Sønderborg var der med det samme. Byen, som ligger midt i naturen, er billedskøn. Her er store, toneangivende virksomheder, og så er infrastrukturen eminent."
Anne Pattberg

Drømmehuset meldte sig

Nu skulle familien finde det rette hus i Sønderborg, og derfor søgte de informationer hos kommunens tilflytterservice. De holdt de første møder med Kreditbanken. Skulle drømmehuset vise sig, kunne familien slå hurtigt til. Da de boede 600 km væk, viste det sig at være en fordel at være organiseret på forhånd.

En fredag eftermiddag i maj 2021 fik Anne en notifikation på sin mobil – et nyt lovende hus var sat til salg i Sønderborg.

”Merethe fra Home i Sønderborg viste os huset på Asylvej, og jeg var solgt på stedet. Jeg forholdt mig i ro for at afvente Fabians reaktion. Da vi nåede 1. sal, spurgte han Merethe, hvad der skulle til for at få fat i huset. Merethe sagde: ’Du skal bare stikke hånden i vejret’. Og det gjorde vi så begge helt simultant efterfulgt af et stort grin”, fortæller Anne.

Den første test med livet i Sønderborg startede, da huskøb og bankforanstaltninger skulle falde på plads. Her oplevede familien en stor hjælpsomhed fra både Kreditbanken og Home-mæglerne i Sønderborg. Anne og Fabian oplever til stadighed en enorm venlighed og velvilje blandt folk i byen. De føler, at her er man forbundet.

”I Sønderborg havde vi en øjeblikkelig følelse af at føle os hjemme. Vores naboer er så søde at hjælpe til med Lola, og de er nærmest familie nu. Og Lola stortrives. I skolen, men også til håndbold, gymnastik og på kunstskolen, hvor hun har fritidsinteresser”, siger Fabian.

”I Sønderborg havde vi en øjeblikkelig følelse af at føle os hjemme. Vores naboer er så søde at hjælpe til med Lola, og de er nærmest familie nu."
Fabian Pattberg

I dag har familien boet i Sønderborg i knapt et halvt år, og Anne og Fabian er ret sikre på, at de bliver boende her. De nyder naturen, de korte afstande og at se Lola skabe relationer og fordybe sig i sine mange interesser.

Anne og Fabian pendler flere gange om ugen den korte vej til Flensborg, hvor de i dag begge har deres kontorer. Fabian har overtaget og strømlinet forældrenes virksomhed, der sælger og leverer teknisk træningsudstyr til det tyske militær. Anne har stadig sin egen konsulentvirksomhed med stor succes inden for rådgivning i bæredygtig omstilling, ESG (Environment Social Governance) og kommunikation.

”Vi rejser begge fra gang til gang udenlands, når vi skal besøge kunder i enten Tyskland eller andre steder. Med lufthavnen i Sønderborg, og Billund og Hamborg tæt på, er det ingen problem. Vi rejser også ofte med tog. De her rejser er meget afslappende”, fortæller Fabian.

Det er ikke kun i forbindelse med jobbet, at bæredygtighed er vigtigt for Anne. Netop det er en af årsagerne til, at hun er glad for Sønderborg.

”Så mange ting er bedre i Danmark, særligt den moderne digitale infrastruktur. Vi er også stolte af sønderborgmålet om at være CO2-neutrale i 2029. Vi er meget optagede af at følge udviklingen, når det kommer til den grønne omstilling. En ting er sikkert; byen gør sit absolut bedste”, siger Anne.