Det har ikke altid været nemt at tilpasse sig den danske kultur, men for den franske familie har livet i Sønderborg alligevel ført til større trivsel og balance i hverdagen. I dag vil de tænke sig om en ekstra gang, hvis de får tilbuddet om at skifte bopælen og karrieren i Sønderborg ud.

Familieliv

39-årige Jean-Patrick Perruchot startede sin spæde karriere i bilindustrien i Nevers i Bourgogne-regionen, hvor også partneren Hélène Trinquet kommer fra. Han er uddannet ingeniør fra den industrielle sektor, og da tilbuddet som Division Quality Director hos Danfoss i Lyon bød sig i 2019, tog karrieren fart. I dag har han taget sin sans for kvalitetssikring med til Nordborg, hvor han siden november 2022 har arbejdet under titlen – Climate Segment Quality & Safety Senior Director. Her er hans hovedfokus at tænke kunden ind i de forskellige faser af produktets levetid. Alt sammen ved at sikre de rette arbejdsforhold for kollegerne, så Danfoss forbliver et sikkert og behageligt sted at arbejde.

”Jeg har i høj grad oplevet en forskel i at arbejde i en dansk virksomhed frem for en fransk. Selv i min stilling i Danfoss i Lyon var de danske værdier tydelige, hvor organisationsstrukturen – vigtigst af alt – var fladere, end hvad jeg tidligere har været bekendt med. Alle høres, og alle opfordres til at have noget at sige. Jeg vil også påstå, at jeg selv har udviklet en mere fredfyldt karakter – både i mit privatliv såvel som i mit job som leder, men det vil jeg lade andre om at bedømme”, fortæller Jean-Patrick.

"Jeg vil også påstå, at jeg selv har udviklet en mere fredfyldt karakter – både i mit privatliv såvel som i mit job som leder, men det vil jeg lade andre om at bedømme”
Jean-Patrick Perruchot

Tilbage i Lyon havde parret netop købt drømmelejligheden. Midt i nedrivning af vægge og opsætning af et nyt køkken i de helt rigtige farver kom Jean-Patrick en dag hjem til Hélène og sagde i spøg, at han havde takket ja til et job i Danmark. Jobtilbuddet hos Danfoss var reelt, men Jean-Patrick havde hurtigt afslået muligheden. Familien, der nu også bestod af sønnerne Antoine og Léandre, havde klare drømme om livet i Lyon. Desuden var forestillingen om Danmark farveløs – minusgrader og mørke seks måneder om året, og hvis ikke det sneede, så regnede det i hvert fald. Havde det ikke været for 38-årige Hélènes holdning til i det mindste at undersøge, hvad de gik glip af ved et ’nej tak’, så havde familien aldrig taget springet tre måneder senere.

”Vi fik muligheden for at opleve Danmark med den bedste støtte fra HR-afdelingen. Efter Jean-Patricks første jobsamtale hos Danfoss rejste vi alle en tur til Danmark, denne gang til Billund, hvor børnene kunne opleve Legoland. Jobbet kunne varetages i både Kolding og Nordborg, og derfor besøgte vi flere byer i Syddanmark. For os var to ting særligt vigtige – børnenes skolegang og muligheden for at bo tæt på vandet. Og så var valget ikke så svært”, siger Hélène.

 

Udsigten til en fremtid i Sønderborg

I januar 2019 flyttede Jean-Patrick ind i en midlertidig lejlighed i midtbyen i Sønderborg, hvor han boede i fire dage. Her tog han imod de forudbestilte møbler og ventede på at kunne overtage nøglerne til et lejet hus på Redstedsgade i Dybbøl. Her boede familien i to et halvt år, og selv om Jean-Patricks stilling er kontraktbaseret, så tøvede de ikke med at kigge sig om efter et hus i Sønderborg. I dag har familien fundet sig godt til rette i en stor, gul etplansvilla i Ulkebøl, hvor de har kunnet indrette sig præcis som ønsket.

Som tilflytter til Danmark var alt nyt. For Hélène spillede sproget også en ekstra stor rolle. Hun var udelukkende begrænset til det franske sprog, og som uddannet juridisk assistent med stor viden om den franske lovgivning har jobsøgningen heller ikke været let. For Jean-Patricks vedkommende var overgangen, rent professionelt, mindre udfordrende.

”Det internationale miljø i Danfoss gør, at alle med forskellige nationaliteter automatisk slår over i engelsk, når vi mødes. Det er på én og samme tid både en gave og en ulempe, for jeg er aldrig blevet skubbet ud af min comfortzone i forhold til at lære dansk”, fortæller Jean-Patrick.

”Fra et personligt synspunkt har vi, til trods for enkelte udfordringer, haft en gnidningsfri integration til livet her. Jeg husker, at jeg på mine mange ture til biblioteket med drengene ofte stødte på en kvinde. Hun forstod godt, at sproget var svært for mig. Hver gang vi mødtes, var hun så venlig at smalltalke med mig, så jeg kunne tage sproget til mig lidt efter lidt. Folk i Sønderborg har generelt været meget venlige, og det giver en god tryghed”, supplerer Hélène.

”Fra et personligt synspunkt har vi, til trods for enkelte udfordringer, haft en gnidningsfri integration til livet her.
Hélène Trinquet

I hverdagene, når klokken slår ti minutter i otte, sørger Hélène for, at sønnerne bliver sendt godt af sted i Sønderborg International School. Niårige Antoine går på sit fjerde år, og lillebror Léandre på syv år er i gang med sit andet år på skolen. Når drengene ikke er i skole, så finder man dem enten dybt engagerede i fritidsklubben ’NXT EV3lution’, til svømning eller til musiklektioner, hvor de udtrykker sig musikalsk på violin og klaver.

Beslutningen om at rykke familiens rødder op og starte livet i et nyt og fremmed land har betydet, at Hélène har haft stor opmærksomhed på sønnernes trivsel. Hun er dedikeret til drengenes skolegang og har derfor også valgt at tage del i forældreorganisationen, hvor hun arbejder som frivillig kasserer. Hélène har også selv fundet lyst til at fordybe sig i foreningslivet. Hos Alliance Française, der arbejder for kendskab til og kontakt med Frankrig samt udbredelse af fransk sprog og kultur, underviser hun en mindre gruppe af voksne i fransk.

 

Mere tid sammen

Danmark stod ikke højt på listen over lande, som familien ønskede at flytte til, men gevinsten her i Sønderborg har været skelsættende for dem. Hélène kan dyrke sin passion for heste og tager flere gange ugentligt ud til travhesten Jack, som hun har en part i. En passion, som var besværlig at udleve hjemme i Frankrig på grund af både lang afstand til landet og de høje priser for hestehold.

For Jean-Patrick har livet i Danmark givet nye indsigter og oplevelser.

“I Frankrig ville jeg typisk først være hjemme fra arbejde halv syv, og derfor var det primært Hélène, der tog sig af børnene. I dag har jeg langt bedre tid og kan tage meget større del i børnene og deres interesser. Nu er det ikke begrænset til en times samvær med dem om aftenen. Jeg kan følge med i deres udvikling og udfoldelser i livet, og på den måde er hele familien blevet langt rigere, vil jeg mene”, siger Jean-Patrick.

For familien er det ikke nødvendigvis det at flytte til et andet land, der har været den største åbenbaring. Det har snarere været en større øjenåbner at flytte fra en stor metropol til en by så tæt på naturen og alligevel tæt på hinanden, som Sønderborg er.

“Man kan nå meget og vidt omkring på cykel. Infrastrukturen her er virkelig god, og relationen til naturen er skøn. Vi troede ikke, det var muligt at svømme i havet, men det gør vi nu fra juni til september. Vi har endda lige købt våddragter, så vi kan forlænge badesæsonen. Børnene elsker vandet”, fortæller Jean-Patrick.

“Her er gode oplevelser for billige penge, og vi har både tid og økonomi til at have en mindre båd, rejse og meget mere. I Sønderborg kan man leve den fulde drøm”, supplerer Hélène.

“Man kan nå meget og vidt omkring på cykel. Infrastrukturen her er virkelig god, og relationen til naturen er skøn. Vi troede ikke, det var muligt at svømme i havet, men det gør vi nu fra juni til september."
Jean-Patrick Perruchot

Familien savner til tider dele af livet i Frankrig, særligt de åbne madmarkeder og friske grøntsager året rundt, foruden deres familie, men de er ikke sikre på, om de stadig vil passe ind. De ved endnu ikke, hvad der skal ske, hvis Jean-Patricks ansættelse hos Danfoss nogensinde skulle skiftes ud, men de har heller ikke aktivt drøftet det endnu.

“Vi håber at kunne bo i Danmark endnu længere. Andre åbninger i udlandet vil kunne komme på tale, men vi vil helt sikkert tænke os om en ekstra gang. Vi er meget bevidste om, hvad vi har fået og skabt os her i Sønderborg”, siger Jean-Patrick.

Hélène giver sin partner ret:

“Der er sket meget i Frankrig, siden vi tog af sted, og særligt for børnene er systemerne i Danmark langt bedre. Tempoet her er fordelagtigt, og vores nye balance i arbejds- og privatliv har givet os så meget mere at værdsætte.”