WeUse er en startup virksomhed, der udspringer fra Emil Buschs studietid på SDU Sønderborg. Med WeUse-appen kan du dele alt fra værktøj til brætspil med dine kollegaer i et lukket fællesskab. Kun genstandene på loftsrummet, i kælderen eller på værkstedet sætter grænserne. I dag har sønderborgvirksomheden udsyn til stort potentiale for global ekspansion.

Grøntliv

Vi kender allerede til konceptet om deleøkonomi fra initiativer som GoMore og To Good To Go. WeUse faciliterer lån og leje af private ejendele mellem kollegaer, sænker CO2-aftrykket og hjælper samtidig virksomheder med at skabe et mere bæredygtigt formål. Og så hjælper vi både hinanden og klimaet, mener stifter af WeUse, Emil Busch.

”Du står og mangler en højtryksrenser og kører derfor ned i Jem&Fix og køber discount-udgaven. Du ved nemlig godt, at kvalitet koster, og at projektet her er ét, du næppe kommer til at gentage. Samtidig har din kollega nu haft sin Nilfisk højtryksrenser stående til at samle støv i garagen de sidste tre år. WeUse italesætter den brug og smid væk-kultur.  I Danmark er vi nummer et til mange gode ting, men vi er også nummer et, når det gælder størst overforbrug pr. indbygger i verden. WeUse gør det muligt at hjælpe hinanden, mens vi gør noget godt for miljøet”, fortæller Emil Busch.

"I Danmark er vi nummer et til mange gode ting, men vi er også nummer et, når det gælder størst overforbrug pr. indbygger i verden. WeUse gør det muligt at hjælpe hinanden, mens vi gør noget godt for miljøet."
Emil Busch - CEO for WEUSE

Med WeUse-appen kan du oprette alle de ejendele, som du er villig til at lade andre låne eller leje. Det er ikke uden grund, at appen fokuserer på lukkede fællesskaber. I Emils eget speciale på uddannelsen Engineering, Innovation and Business fra SDU Sønderborg blev det nemlig undersøgt, hvad der giver folk lyst til at dele. Her var resultatet, at 92 procent har lyst til at dele deres ejendele med andre, men alligevel er det kun to procent, der rent faktisk gør alvor af det. Det skyldes, at mange ikke føler sig trygge ved at dele deres ting med nogen, de ikke kender.

Det har WeUse en løsning på. Med deling gennem deres app mødes kollegaer, overdrager genstanden og med et nemt swipe, kendt fra MobilePay, skabes en kontrakt som dokumentation på lejen. Igennem indboforsikringen har udlejer nu 30 dages forsikring, hvis kollegaen skulle være uheldig at ødelægge den lånte genstand.

Den grundlæggende relation til hinanden gør, at villigheden til at dele stiger med 60 procent, viste mit kandidatspeciale. WeUse er den eneste platform i verden, der fokuserer på lukkede fællesskaber. Men det har taget lang tid – alene app-udviklingen tog os to et halvt år at lave. I september 2022 ændrede vi komplet fokus fra boligforeninger til virksomheder. Boligforeningerne var svære at få i gang. Selvom vi havde fat i flere store boligorganisationer, så er virkeligheden bare, at folk har større fokus på at være en god kollega frem for at være den bedste nabo”, fortæller Emil.

Interessen for deres projekt har allerede fået opmærksomhed, og WeUse har også opnået anerkendelse fra Innovationsfonden. Med en Innofounder har startup-virksomheden fået et trygt og godt afsæt i iværksætterlivets udfordrende første leveår. Innofounderen er en investering i lovende nye løsninger, der har potentiale til at skabe vækst og beskæftigelse i Danmark, og som desuden bidrager til at løse nogle af samfundets udfordringer.

 

 

Born or made

Emil Busch har altid været optaget af at afhjælpe store som små udfordringer i dagligdagen. WeUse vinder i dag indpas som samfundsgavnlig, men allerede tilbage på HTX i Kolding brugte Emil kræfter på opfindelser, som gav en bedre balance i hverdagen. Emil har siden solgt og tjent enten penge eller erfaring på opfindelserne.

”Mine forældre kommer begge fra en konservativ industri, min mor er revisor, og min far har baggrund i bankverdenen. Jeg var et kreativt barn og legede tit med LEGO. Og så er min yndlingskarakter Georg Gearløs fra Anders And. Hvis jeg synes, at nu havde jeg alt for mange legesager, så hev jeg et bord og en stol frem og oprettede en bod på villavejen ude foran vores hus. Herfra solgte jeg mine overskydende legesager. Jeg har i virkeligheden bare altid følt mig entreprenant”, fortæller Emil.

I 2018 arrangerede Emils  venner, Mark Yeoman og Tinus Byrgesen  iværksætterkonkurrencen ’Race to the Moon’ på SDU Sønderborg. Konkurrencen er en Danfoss-organiseret parallel til den årelange konkurrence ’Man on the Moon’ afholdt internt i virksomheden. Det år var omdrejningspunktet på SDU bæredygtige startup-ideer. Mark og Tinus vidste, at Emil havde masser af ideer og spurgte, om han ikke ville deltage. Her ville skæbnen, at Emil fik de første spæde tanker til den grønne virksomhed WeUse, der i dag kigger ind i en spændende fremtid.

For Emil og WeUse har det altid været vigtigt, at det ikke må være besværligt at tage bæredygtige valg.

”Det har altid optaget mig at finde nogle metoder, hvor vi kan minimere vores forbrug, uden det bliver en træls ting eller en frasigelse af bekvemmeligheder. Ingen gider tage kortere og koldere bade. Heller ikke droppe eksempelvis flytrafik. Det her med faktisk at kunne hjælpe hinanden, spare nogle penge og gøre noget godt, det, synes folk, er ret fedt. Selv hvis du er introvert, så fungerer ideen også, for WeUse vender situationen om – i stedet for at spørge om lån, så tilbydes der på platformen allerede alverdens genstande, som du kan benytte dig af”, fortæller Emil.

"Ingen gider tage kortere og koldere bade. Heller ikke droppe eksempelvis flytrafik. Det her med faktisk at kunne hjælpe hinanden, spare nogle penge og gøre noget godt, det, synes folk, er ret fedt."
Emil Busch - CEO for WEUSE

En udvikling, der har taget fart

I dag arbejder WeUse-teamet fra deres kontor i Alsion i Sønderborg. Her fremtidssikrer de appen, supporterer kunder og igangsætter nye salgsfremmende aktiviteter. En softwareudvikler og en multimediedesigner, begge uddannet fra Erhvervsakademi Sydvest (EASV) i Sønderborg, har sluttet sig til projektet. Gideon Harpantides, Emils gode studieven fra SDU, kom også hurtigt med og er i dag partner og COO i virksomheden. Med god rådgivning fra et Advisory Board arbejder de på en sag, der er så vigtig – især for ungdommen – at WeUse flere gange om ugen modtager hjælp fra frivillige studerende fra SDU Sønderborg.

For WeUse er Sønderborg ikke nødvendigvis en optimal placering. Virksomheden oplever nemlig en større interesse fra erhverv i byer som København og Aarhus. Alligevel har Emil Busch gjort det til sin mission at bevise, at projektet kan lade sig gøre hvor som helst – og at en tydelig bæredygtig profil er afgørende for virksomheder, når nye medarbejdere skal rekrutteres.

”Vores koncept passer som hånd i handske i Sønderborgs vision med ProjectZero og at være CO2-neutral i 2029. WeUse tilbyder en løsning på den adfærdsændring, som vi alle skal i gang med, hvis vi skal nå målet. De større byer har et forspring i forståelse af, at ændringen allerede skal tænkes ind som medarbejdergode i rekrutteringen af nye medarbejdere. De her virksomheder ved, at de skal kunne tilbyde ’noget mere’. Derfor er taknemmeligheden fra de sønderborgvirksomheder, blandt andet BITZER Electronics, der allerede er om bord i dag, ekstra stor. Da vi er en onlinebaseret virksomhed, er holdningen, at vi skal kunne opnå succes uden for eksempelvis København, hvor man ovenikøbet betaler femdobbelt husleje”, fortæller Emil.

Placeringen i Sønderborg er gavnlig af flere årsager. Det er i naturen, tæt på byen, at han får de bedste ideer og det største overskud. For Emil kunne dagligdagen heller ikke hænge sammen uden støtte fra sin forlovede, Alicja Depka. Når han holder oplæg omkring startup og iværksætteri, understreger han altid, at det er alfa omega med en verdensklasse partner og det bedste team omkring sig. I dag består halvdelen af hans team af tyske medarbejdere, og der er da også gode synergier at hente i det tyske marked, mener Emil.

”Virksomheder i Tyskland, Norge og Sverige har vist interesse for WeUse, men her skal app’en først tilpasses. Fokus er først og fremmest Danmark, men fremtidsudsigterne er helt klart af international karakter. Vi vil gerne være med til at understøtte kulturen i Sønderborg som bæredygtig by. På sigt vil vi gerne være en af de betydningsfulde virksomheder, der også kan trække folk til byen. Ligesom Universal Robots har været for Odense”, forklarer Emil.

I dag har WeUse omkring 800 aktive brugere i lukkede fællesskaber, og virksomheden er opsat på at få mange flere med ombord. Teamet opererer med et skalerbart online setup, så afstanden til resten af Danmark bliver endnu kortere. Med tiden håber Emil Busch, at WeUse kan blive den platform, der for alvor kan være med til at ændre almennyttig grøn omstilling.

Læs mere:

WEUSE